Ambitieuze Eindhovense ijsbrug bezwijkt door dooi: 'De druk werd te groot'

8 februari 2016 om 07:10
nl
De poging van een groep Eindhovense studenten om de grootste ijsbrug ooit te bouwen, is mislukt. Het ambitieuze bouwwerk is door de dooi ingestort. Dit maakte Arno Pronk van de Technische Universiteit Eindhoven maandagochtend vroeg bekend.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

De ijsbrug werd gebouwd in Finland. "We probeerden ons eigen record te verbeteren. Dat was een koepel van dertig meter", vertelt Pronk. De 'Bridge in Ice' had zeventig meter lang moeten worden en een overspanning van 35 meter moeten krijgen. "Een flinke jongen, dus.'
Druk op ballon te groot Het weer gooide uiteindelijk roet in het eten. "Het is gaan dooien. Daarbij ging het ook regenen, waardoor het ijs helemaal zacht is geworden", legt Pronk uit. Uiteindelijk werd de druk op de ballon die de constructie steunde te groot. "De constructie was niet meer te redden omdat de ballon van voor tot achter openscheurde", vult Roel Koekkoek aan. "Dit was niet meer te repareren."
Bij de bouw van de brug waren over een periode van ongeveer zeven weken zo'n 190 studenten van verschillende universiteiten betrokken. Het project was bedoeld om studenten te laten werken met ongewone materialen. Het ijs was versterkt met vezels. Of er een nieuwe poging ondernomen gaat worden, weet Koekkoek niet. "Maar ik ben ervan overtuigd dat het kan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.