MeteoGroup adviseert carnavalsoptochten af te gelasten vanwege heftige windstoten

8 februari 2016 om 08:32
De carnavalsoptochten die voor maandag georganiseerd zijn op verschillende plekken in de provincie staan bijna letterlijk op de tocht. Weerinstituut MeteoGroup in Wageningen adviseert de organisatoren zelfs de optochten af te gelasten vanwege het stormachtige weer dat momenteel over de provincie trekt.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

LEES OOK: Gaat de optocht in jouw woonplaats door?
Volgens weerman Jordi Bloem komen de zwaarste windstoten voor aan het einde van de middag en kunnen die oplopen tot windkracht 5. In het westen van de provincie kan zelfs windkracht 6 worden bereikt. "Er worden geen stormvlagen voorspeld, maar de wind zal wel met 60 tot 70 kilometer per uur door de straten waaien." Dat kan volgens de weerman ook gevaarlijke situaties opleveren bij grote praalwagens.
'Piek aan het einde van de middag, eerder al verraderlijk'Hoewel de zwaarste winden dus aan het einde van de middag waaien, waait het ook eerder op de dag al flink door. Zo is voor het verkeer ook al te merken tijdens de ochtendspits.
De weerman vertelt verder dat de windvlagen erg verraderlijk kunnen uitpakken rond de stevige regen- en onweersbuien die mogelijk al eerder over de provincie trekken.
Geen aanhangers, dus ook geen praalwagensBij dergelijke weersomstandigheden wordt altijd sterk afgeraden om met aanhangwagens de weg op te gaan. Ook de meeste carnavalswagens worden daaronder geschaard. Zo heeft het KNMI al code geel afgekondigd.
De meeste Brabantse plaatsen beraden zich maandagmorgen nog over het al dan niet door laten gaan van de optochten. Het advies van weerman Jordi Bloem is duidelijk: "Ik zou persoonlijk beslissen de optochten niet door te laten gaan." Bloem onderschrijft daarbij dat dat wellicht jammer is voor de Brabantse carnavalsvierders, maar hij pleit veiligheid voor alles.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...