Carnavalsoptochten Den Bosch en Breda afgelast vanwege harde wind - Omroep Brabant

Carnavalsoptochten Den Bosch en Breda afgelast vanwege harde wind

8 februari 2016 om 15:19 • Aangepast 21 november 2020 om 12:51
nl
De optochten van Den Bosch en Breda zijn afgelast. Dat hebben de organisatoren maandagochtend bekendgemaakt. Het waait hard in Brabant en de organisatoren vinden het niet verantwoord de hoge praalwagens maandagmiddag door de straten van de steden te laten trekken. Voor beide steden is de datum 6 maart in beeld om de optocht alsnog door te laten gaan.
Profielfoto van Peter de Bekker en Sandra Kagie
Geschreven door
Peter de Bekker en Sandra Kagie

LEES OOK: Deze optochten gaan vandaag ook niet door
"Er staat maandagochtend windkracht vijf tot zes, dat is te doen. Maar maandagmiddag worden windstoten met kracht negen tot tien verwacht. Dat is te veel. Dan nemen we risico's die we gewoon niet moeten nemen", laat de minister van Optocht van de Oeteldonksche club, Patrick van der Krabben, weten.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens hem is Halfvasten, 6 maart, een optie om de optocht alsnog door de Bossche straten te laten gaan. "Daar hebben we het met de gemeente over gehad. Daar gaan we na carnaval verder over spreken."

Wachten op privacy instellingen...

EmotiesIn Breda wordt de optocht sowieso verschoven naar 6 maart. "Dit zijn besluiten die je met het verstand moet nemen. Hierbij moet je je niet door emoties laten leiden", zegt voorzitter van de BCV, Will Hense.
Eerder maandagochtend werd al bekend dat de optochten in Schaijk, Oijen, Macharen en Overlangel zijn afgelast.

Wachten op privacy instellingen...

Al snel volgden meer organisatoren met dezelfde mededeling.

Wachten op privacy instellingen...

'Raar, carnaval zonder optocht...'"Mijn ergste nachtmerrie komt uit", verzucht Désirée van carnavalsvereniging Nooit op Tijd Thuis in de Bossche bouwhal. Ze kijkt naar de fraaie wagen waar ze zoveel uren werk in heeft gestoken. "Je weet dat het een verstandig besluit is, veiligheid boven alles. Maar het is toch raar, een carnaval zonder optocht..."
In Breda trekken Michel en Jurgen van der Velden eenzelfde sip gezicht. "Een bak koffie nemen en dan terug naar huis", verzuchten zij. "Als je de poppen van de wagens heen en weer ziet gaan, zou het gewoon niet veilig zijn om tussen zoveel mensen door te rijden."
"Het is de tweede keer dat ik zo'n afgelasting meemaak", vertelt een wagenbouwer in de Bossche bouwhal. "In 1990 was dit ook al zo. Ik sta hier nu met mijn ziel onder mijn arm. Ik heb nu twaalf uur 'over' vandaag. Weet jij hoe die in te vullen?"

Wachten op privacy instellingen...

Code geelZondag kondigde het KNMI in verband met zware windstoten al code geel af voor de kustprovincies, Friesland, Brabant en Limburg. Weerinstituut MeteoGroup in Wageningen adviseerde organisatoren maandag de optochten af te gelasten vanwege het stormachtige weer dat momenteel over de provincie trekt.
LEES OOK: MeteoGroup adviseert carnavalsoptochten af te gelasten vanwege heftig weer
In totaal waren er in onze provincie 56 optochten en kinderoptochten gepland op deze maandag.
'Altijd feest'Het cancelen van de optochten in Kielegat en Oeteldonk heeft geen grote gevolgen voor de traditionele tv-uitzending van Omroep Brabant. "Op tv gaat het feestje altijd door", benadrukt Gabrina Kikkert. "In het Fijnfisjenie Café is het altijd feest - tot halfnegen 's avonds - en we blikken terug op verschillende hoogtepunten tot nu toe."
Als de optocht van Oeteldonk op zondag 6 maart door de straten van Den Bosch trekt, zendt Omroep Brabant deze die dag live uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.