Jongste deelnemer Gijs Snijders (15) wint paardenspektakel Metworstrennen in Boxmeer [FOTO'S]

8 februari 2016 om 15:31 • Aangepast 21 november 2020 om 12:50
nl
Het is een evenement waar iedereen in Boxmeer en omstreken het hele jaar reikhalzend naar uitkijkt. De Metworstrennen, een eeuwenoude paardenrace waar alleen vrijgezelle jongens aan mee mogen doen. En winnen, dat willen ze allemaal. "Voor ons is dit net zo belangrijk als eerste worden bij de Elfstedentocht!" Bekijk de fotoserie.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De 15-jarige Gijs Snijders won carnavalsmaandag de strijd en hij mag zich daarmee Koning van de Metworst noemen. Hij was de jongste deelnemer van dit jaar. "Het was heel spannend, maar het is me toch gelukt!", aldus de jonge winnaar. Gijs deed al twee keer eerder mee met de Metworstrennen. Vorige jaar eindigde hij als tweede.
Een parcours van achthonderd meter zo snel mogelijk afleggen, daar gaat het om. En daar wordt intensief voor getraind. "Mijn paard en ik hebben veel geoefend", zegt de 18-jarige Jelle van Kempen. Hij doet al voor de vijfde keer mee aan de race. Gewonnen heeft hij nog nooit, al zat hij er wel een paar keer heel dicht bij.
Onze fotografe was ook bij de Metworstrennen in Boxmeer. Bekijk hier de fotoreportage.
Volbloed paardenJongens die zelf geen paard hebben, huren speciaal voor de gelegenheid een dier. Er liepen prachtige volbloed paarden rond, maar ook een stel imposante boerenknollen. Ook zij deden mee aan de race.

15.000 toeschouwersHet evenement is enorm geliefd. Ondanks de harde wind en regen stonden er 15.000 carnavalsliefhebbers langs het parcours om de deelnemers aan te moedigen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

'Geen fotofinish nodig'De finale ging tussen Roy van Eck, Rens Verberkt en Gijs Snijders. Het programma liep wat uit door onder meer een aantal valse starts, waardoor de toeschouwers pas na één uur de winnaar konden bejubelen. "Er was geen fotofinish nodig om te kijken wie er gewonnen had. Maar het scheelde niet veel, hoor", zegt Gijs.
Waar andere kinderen op jonge leeftijd dromen van een voetbalcarriére, wilde Gijs graag Koning van de Metworst worden. "Ik ga al vanaf m'n vijfde mee. Dus dat ik nu heb gewonnen is heel leuk", zegt Gijs, die met zijn winst één van de jongste winnaars aller tijden is.
Halve varkenskop en worstHij kreeg door zijn triomf onder meer worst, een halve varkenskop, heel veel bier en eeuwige roem. Het hippisch carnavaleske festijn kent ook een knollencategorie. Hier won Gerben Stevens.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Traditie op carnavalsmaandagDe Metworstrennen worden elk jaar op de ochtend van carnavalsmaandag gehouden. Al tegen vier uur, in alle vroegte dus, worden de inwoners wakker getrompetterd door leden van de organiserende vereniging De Metworst.
Vervolgens stroomt het dorp als het ware leeg om op tijd een plaats in te nemen langs het Vortums Veld. Dat is de weg tussen Sambeek en Vortum-Mullem, die sinds mensenheugenis dienst doet als parcours voor de Metworstrennen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.