Antibiotica in kaart gebracht, welke gemeente slikt het meest?

9 februari 2016 om 18:06
nl
Inwoners van de gemeente Rucphen zijn verreweg de grootste Brabantse gebruikers van antibiotica. Iets meer dan 30 procent van de bevolking maakt gebruik van het geneesmiddel. Dat blijkt uit dinsdag vrijgegeven cijfers van het CBS uit het jaar 2013.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Behalve de Rucphenaren, springen ook de burgers van Reusel-De Mierden, Heeze-Leende en Maasdonk er uit. In deze gemeenten schommelt het percentage gebruikers tussen de 25 en 26 procent.
Dat is behoorlijk meer dan in bijvoorbeeld Asten en Sint Anthonis, de twee plaatsen waar het gebruik het minst is. Daar bleef de consumptie van het geneesmiddel beperkt tot maar 17 en 18 procent iets meer dan de helft van Rucphen.
InfectiesEen verklaring voor deze opvallende trend, heeft het CBS niet. Huisarts Snijders uit Rucphen denkt dat het komt doordat de zorgvraag in Rucphen groter is dan in omliggende gemeenten. "We hebben te maken met veel vergrijzing. Als mensen op hogere leeftijd last hebben van een infectie, moet je al sneller antibiotica voorschrijven dan bij een jonge, gezonde patiënt", vertelt hij. Ook hebben wij relatief veel longpatiënten. Zij hebben vaak antibiotica nodig."
Antibiotica wordt gebruikt bij de bestrijding van bacteriële infecties, bijvoorbeeld bij een achillespeesontsteking of soa. Het gebruik door vrouwen is over het algemeen hoger dan bij mannen.[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56b9fe5e674c2]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.