Video

Superblij met trommel met kalfsvel en darmsnaren: Abert Straten speelt vrijdag voor de Koning

9 februari 2016 om 18:54
nl
Waar kan je een slagwerker superblij mee maken? Met een bijzondere trommel natuurlijk. Slagwerker Albert Straten van de Philharmonie Zuidnederland gaat in ieder geval helemaal los op een kleine trommel die hij speciaal heeft opgespoord voor koning Willem-Alexander!
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Hoe zit dat precies? Als de koning vrijdag de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling 'Visoenen van een Genie' opent, wordt hij in de Sint-Jan ontvangen met speciaal gecomponeerde muziek: de Bosch-Intrada van Martijn Paddingh. De compositie duurt nauwelijks drie minuten en is geschreven voor trompet, doedelzak en slagwerk. En dat slagwerk... daar zorgt Albert Straten voor.
Echt kalfsvel Bladerend in een boek met schilderijen wijst Albert alle muziekinstrumenten aan die Jeroen Bosch in zijn schilderijen verwerkte. Er staat een grote doedelzak tussen en ook een trommel die erg lijkt op het exemplaar dat hij zelf nu in zijn studeerkamer heeft staan.
Een koperen trommel met aan alle kanten touwen die het vel (een authentiek kalfsvel) strak moeten houden. Aan de onderkant, wijst Albert, zitten echte darmsnaren die voor extra geluid zorgen.
Franse antiekwinkel De Eindhovenaar heeft de trommel geleend van een collega die het instrument vond in een Franse antiekwinkel en die het daarna volledig opknapte. Albert mag het instrument lenen als hij er voorzichtig mee is. Daarover lijkt geen twijfel te bestaan want de slagwerker is helemaal dol op het instrument. "Hij heeft een prachtig geluid dat heel mooi mengt met de doedelzak en de trompetten. Ik vind het in ieder geval heel middeleeuws klinken".
Het trommeltje kan overigens nog voor verrassingen zorgen. De natuurlijke materialen reageren sterker op het weer dan moderne trommels. Als het erg hard regent en dus in de kerk wat vochtiger wordt, zakt het kalfsvel in en dan gaat de toon omlaag. Als Albert dan op tijd het touw om zijn trommel aantrekt, kan hij dat corrigeren.
Slagwerker: het blijft een kunst!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.