'Opstand terrorismeafdeling in Vught neergeslagen door gewapende bewakers'

11 februari 2016 om 08:59
nl
Gevangenisbewaarders zouden onlangs op hardhandige wijze een opstand in de terrorismeafdeling van Vught hebben neergeslagen. Daarbij zou onder meer een gevangene met een kussensloop tot bedaren zijn gebracht. Ook zouden er wapenstokken en traangas zijn ingezet.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Dat beweert althans de protestbeweging 'Project A'. Dat is een groep orthodoxe moslims die financiële en morele steun zegt te geven aan veroordeelde en verdachte terroristen in streng bewaakte gevangenissen.
Er zou al een tijd onvrede hebben geheerst onder de gevangenen nadat een bewaker een usb-stick van één van de verdachten had gewist. Het liep echter pas echt uit de hand toen er een verdachte vrouw op de afdeling kwam. Hier waren de 'broeders' het niet mee eens en dus begonnen ze te schreeuwen.
Fel verzetDe gevangenen trapten 's avonds, om hun onvrede kracht bij te zetten, tegen de metalen deuren. De ochtend erna kwamen de bewakers binnen. In plaats dat ze de gevangen ontbijt brachten, liepen ze met schilden en stokken een cel binnen om één van de mannen mee te nemen.
De man zou zich daarbij fel hebben verzet, schrijft Project A. Daarom gebruikten de bewakers een kussensloop, die ze over het hoofd van de man deden om ervoor te zorgen dat hij zou kalmeren. Vervolgens sloegen ze op hem in. Naar verluidt ook toen de man al overmeesterd was.
Dagenlang in isoleercelDe man werd samen met nog een paar gevangen opgesloten in de isoleercel. Ze zouden daar tussen de vier en tien dagen hebben vastgezeten. Toen ze terugkwamen en zagen dat de vrouw er nog was, begonnen ze een hongerstaking. Dit zou ertoe hebben geleid dat ze uiteindelijk werd overgeplaatst.
Het is niet duidelijk in hoeverre de opstand, waarover Project A schrijft, heeft plaatsgevonden. Justitie wil hier volgens de Telegraaf niet op reageren, omdat het om een individuele zaak gaat. Een woordvoerder gaf aan dat bewakers alleen optreden met wapenstokken en traangas als de veiligheid in het geding is.
Omroep Brabant heeft Justitie om toelichting gevraagd, maar de desbetreffende woordvoerder was niet in de gelegenheid om commentaar te geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.