Pas op: darmbacterie gevonden op zalm van de Jumbo

11 februari 2016 om 19:35
nl
Op verpakte zalmsnippers en plakjes zalm van Jumbo is de darmbacterie listeria aangetroffen. Dit blijkt uit een uitgebreide steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wanneer je de zalm hebt gekocht, kun je deze beter niet opeten. Bij Jumbo met het hoofdkantoor in Veghel zijn volgens een woordvoerder nog geen meldingen bekend van mensen die ziek zijn geworden van de zalm.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Volgens de woordvoerder gaat het om verpakte zalmsnippers van 150 gram met een houdbaarheidsdatum tot 29 februari. En pakken met plakjes zalm van 100 gram die ten minste houdbaar zijn tot 23, 25 en 26 februari en 1 maart.
Alle andere zalm gekocht bij de Jumbo is volgens de woordvoerder wel veilig.  
Bacterie in twee monsters gevondenVolgens een verklaring op de website van de supermarktketen zou de bacterie in twee monsters zijn gevonden. Hoe dit heeft kunnen gebeuren wordt momenteel door Jumbo en de leverancier van de zalm, H. van Wijnen uit Krimpen aan de IJssel (Zuid-Holland), onderzocht.
Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. In Nederland worden jaarlijks vijfenveertig tot zestig mensen ziek van deze bacterie. Van wie er zo'n twintig mensen overlijden.  
Geld terugWanneer je de gekochte zalm terugbrengt naar de winkel, krijg je direct je geld terug.
De besmetting kwam volgens de leverancier van de vis deze week aan het licht. Woensdagmiddag werd de aanwezigheid van de bacterie door een tweede test bevestigd. Behalve bij Jumbo is de besmette zalm ook bij een afnemer van H. van Wijnen in Duitsland terechtgekomen.
Verscherpt toezichtH. van Wijnen staat door de listeriabesmetting onder verscherpt toezicht van de NVWA.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.