Hij ging liever vissen, maar z'n vader liet hem Jeroen Bosch zien: Frank van Geloven nu nog dankbaar

11 februari 2016 om 18:32
nl
Vrijdag begint de grote Jeroen Bosch-expositie in het Noordbrabants Museum, maar de pers mocht een dag eerder al komen kijken. Ook journalist Frank van Geloven, schrijver van het boek 'Jeroen Bosch voor Beginners', was welkom. "Mijn voorstelling van hoe het zou zijn is overtroffen."
Profielfoto van Lieshout, van Sanne
Geschreven door
Lieshout, van Sanne

Ze hebben in Den Bosch nog nooit zo snel de carnavalstroep opgeruimd als dit jaar. Alles in de stad staat nu in het teken van schilder Jheronimus Bosch (1450-1516), de beroemdste kunstschilder die de stad heeft voorgebracht.
Bosschenaar en Jeroen Bosch-fanaat Frank van Geloven heeft naar dit eerbetoon uitgekeken. "Magie, emotie, sensatie, een droom die uitkomt", vertelt Van Geloven.
Visoenen van een GenieDe pers mocht donderdag al een kijkje komen nemen bij de Jeroen Bosch-expositie 'Visoenen van een Genie' in het Noordbrabants Museum.
De organisatie kreeg het voor elkaar om enkele tientallen werken van Bosch, verspreid over toonaangevende musea in heel de wereld, naar Den Bosch te halen. "De opstelling in het museum was fantastisch. Het gaat om de kunst, niet om de omgeving waar het hangt."
FabelwezensDe liefde voor het werk van Jeroen Bosch begon bij Van Geloven al vroeg. In 1967 nam zijn vader hem mee naar een tentoonstelling in het oude Noordbrabants Museum. "Hij zei tegen me: 'Ik neem je nu mee en daar ben je mij je hele leven dankbaar voor.' Ik had geen zin, als elfjarig jongetje ging ik liever vissen of voetballen, maar nu ben ik hem dankbaar."
"Toen hingen er 22 werken, waarvan er maar zes van Bosch zelf waren. In een open hal geheel verlicht, net als in een cafetaria." Hij was toen vooral aangegrepen door de fabelwezens en de Science Fiction. Maar de tentoonstelling van nu is niet vergelijkbaar met toen. "Nu zie je tekeningen die je nog nooit hebt kunnen bekijken. Alles mooi uitgelicht en met je neus op tien centimeter afstand."
Authentieke kelderAls je op de markt staat voor Hotel Central dan is het tweede huis links de oude werkplaats van Jeroen Bosch. In dat huis is een kelder waar Van Geloven graag komt. "Het is daar magisch. Je hebt het idee dat je Bosch daar elk moment kunt tegenkomen."
Van Geloven denkt dat Bosch daar vroeger gewerkt heeft. "Het huis was van zijn vrouw waar hij toen woonde. Een grote ruimte waar hij met al zijn knechten kon werken."
Boek voor beginnersVan Geloven besloot een boek te schrijven: ‘Bosch voor beginners’. Zijn inspiratie was dat Bosch vrij onbekend was in zijn eigen omgeving. "Als je voor een paar jaar geleden op straat zou vragen wie Bosch is, kreeg je een antwoord met iets over het ziekenhuis of die van dat beeld." Bosch was in het buitenland bekender. "Maar nu is er meer bekend geworden over Bosch. De kennis en waardering groeit", aldus de schrijver.
Vrijdag gaat de expositie over Jeroen Bosch open voor publiek. Met een programma van ruim negentig evenementen en projecten worden dit jaar honderdduizenden extra bezoekers verwacht in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.