Minder bekeuringen voor fietsers zonder licht, waar is het risico het grootst?

12 februari 2016 om 06:00
nl
In Brabant zijn vorig jaar veel minder fietsers zonder licht bekeurd. Volgens cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) waren dat er 42 procent minder, precies even veel als de landelijke daling.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

De daling was het sterkst in de gemeente Tilburg: daar werden 514 fietsers bekeurd, zestig procent minder dan de 1258 van het jaar daarvoor. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie komt de daling vooral door de grootschalige CAO-acties van de politie.
‘Acties moeten effect hebben’In Oss werden vorig jaar relatief de meeste boetes uitgeschreven, namelijk 3,8 per 1000 inwoners. De kleinere gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam springen eruit omdat in deze plaatsen geen enkele prent is uitgedeeld. In Boekel moest er maar één fietser eraan geloven. Volgens politiewoordvoerder Eric Passchier heeft dit vooral te maken met beleid.
“Onze acties moeten effect hebben. Niets ten nadele een gemeente zoals Boekel, maar daar rijden geen honderd fietsers voorbij op een fietspad. Het effect in bijvoorbeeld Tilburg is veel groter omdat je daar veel meer scholen hebt.”
Meer waarschuwingenDe daling is niet nieuw. In 2013 werden er namelijk nog 65 procent meer fietsers zonder verlichting bekeurd dan vorig jaar.
Passchier schrijft de daling ook deels toe aan de campagnes van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Die lijken volgens hem hun vruchten af te werpen. Fietsers begrijpen beter dat verlichting belangrijk is, zegt hij. Daarnaast zouden agenten steeds vaker de opdracht krijgen om een waarschuwing te geven in plaats van een bekeuring.
“Aan het begin van een actie of project wordt vaak afgesproken om niet meteen te gaan schrijven. Soms kun je een probleem ter plekke verhelpen met bijvoorbeeld een reserve-licht. Als een scholier zo’n lampje bij zich heeft, is het ook goed.”
Aantal bekeuringen in Brabant absoluut:[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56bcd1b6e0630]
Aantal bekeuringen in Brabant per 1000 inwoners:[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56bcd260557a9]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.