'Zware criminelen gaan steeds verder met intimidatie en spelen steeds meer op de man'

11 februari 2016 om 19:35
nl
Het bezwijken van de Bredase officier van justitie Lucas van Delft onder de druk van bedreigingen staat niet op zichzelf. Dat zegt de Tilburgse criminoloog Cyrille Fijnaut in het televisieprogamma Onder Ons van Omroep Brabant. Volgens Fijnaut past het in een sfeer van corruptie en intimidatie die de zware criminaliteit in Brabant met zich meebrengt.
Profielfoto van Kraak Arjo
Geschreven door
Kraak Arjo

Zaterdag werd bekend dat officier van justitie Van Delft onder een valse naam de politie belde met de boodschap dat hij ernstig bedreigd werd. De zaak kwam uit en Van Delft is geschorst.
Volgens Fijnaut is dit een gevoelig klap voor justitie. "Van Delft stond wijd en zijd bekend als een uitstekende officier van justitie," aldus Fijnaut. Van Delft zei zelf in dagblad NRC dat hij veel bedreigd wordt en dat criminelen 'steeds meer op de man spelen'.
Mark M. Fijnaut vindt dat de val van Van Delft vragen oproept over de verhoudingen bij justitie en over de invloed van de zware criminaliteit op het opsporingsapparaat.
Hij verwijst in dat verband ook naar Mark M. die bij de politie werkte en verdacht wordt van het doorspelen van informatie naar criminele bendes. Ook het intimideren van bestuurders wijst er volgens Fijnaut op dat criminelen steeds verder gaan.
Taskforce Volgens Fijnaut vraagt de zware criminaliteit in Brabant nu om een harde aanpak. "Ook vanuit Den Haag moet eens goed gekeken worden wat er nou eigenlijk aan de hand is in Brabant", zegt hij. Hij pleit verder voor een voortzetting van de Taskforce zware criminaliteit, maar dan wel in een steviger vorm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.