Koning Willem-Alexander opent spektakel 'Circus Jeroen Bosch', al 100.000 tickets verkocht - Omroep Brabant
Video

Koning Willem-Alexander opent spektakel 'Circus Jeroen Bosch', al 100.000 tickets verkocht

12 februari 2016 om 20:05 • Aangepast 21 november 2020 om 12:46
nl
Sinds 2001 wil Den Bosch het al, nu is het eindelijk een feit. 36 topwerken van schilder Jheronimus Bosch zijn in de stad bij elkaar gebracht in een prachtige expositie. Vrijdagmiddag opende koning Willem-Alexander die tentoonstelling: 'Jheronimus Bosch - visioenen van een genie'.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

17 schilderijen en 19 tekeningen van Jheronimus Bosch zijn na lang lobbyen van over de hele wereld ingevlogen naar het Noordbrabants Museum. Een megaprestatie als je bijvoorbeeld bedenkt dat ‘De Hooiwagen’, een van de meesterwerken van Bosch, al 450 jaar niet in Nederland is geweest. In 1570 kocht de koning van Spanje het voor zijn privécollectie.

Wachten op privacy instellingen...

Wie was het nou eigenlijk, Jheronimus Bosch?Dit alles in het kader van het vijfhonderdste sterfjaar van Jeroen Bosch. Geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch als Jheronimus van Aken werkte hij zijn hele leven vanaf de Markt in Den Bosch, op een steenworp afstand van waar zijn schilderijen nu tentoongesteld worden. Als hij in 1488 mag toetreden als lid van de Lieve Vrouwe Broederschap gaat hij als schilder verder onder de op zijn woonplaats gebaseerde artiestennaam zoals wij hem kennen: Jheronimus Bosch.
In de middeleeuwen gaat het hem al voor de wind. Zijn werk verbeeldt de grote thema’s van die tijd, zoals verleiding en zonde. Het zit vol met illusies, hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries. Dat maakt hem tot een zeer populair kunstenaar.
Enorme belangstelling voor historische tentoonstellingDaardoor verwacht het Noordbrabants Museum topdrukte bij de tentoonstelling. Donderdag mocht de pers een kijkje nemen, vrijdagmiddag opende de koning het spektakel en vanaf zaterdag zijn de schilderijen drie maanden te zien voor het publiek. Online zijn er al 90.000 tickets verkocht. Dat is twee keer zo veel als bij een tentoonstelling van Rembrandt in het Rijksmuseum. Donderdag belde de grote Amerikaanse zender CNN, de Britse krant The Guardian gaf vijf sterren, de hoogste score. Die krant was eerder ook al positief over Den Bosch.
Vrijdag is de opening van de Jeroen Bosch-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Als het nieuws hierover is te vinden op

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.