Uit de hand gelopen grap over een watercentrale wordt werkelijkheid dankzij 350.000 euro

12 februari 2016 om 12:56
nl
Wat ooit begon als een grapje, is nu een droom die uitkomt voor Jan en Bram Taks: een waterkrachtcentrale in de stuw in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Via crowdfunding is er ruim 370.000 euro opgehaald en dat is voldoende om de centrale er ook echt te laten komen. “Echt super dat het gelukt is!”, vertelt Bram blij.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Met de waterkrachtcentrale wordt er straks in de Dommel energie opgewekt voor zo’n 200 huishoudens. “Mensen die in ons project Dommelstroom geïnvesteerd hebben kunnen straks ook zelf die groene stroom gebruiken”, vertelt Bram.
Grootste van NederlandHet is een uniek project overigens. “Er wordt wel op meer plekken in Nederland met water energie opgewekt, maar wij doen het met een vijzelturbine. Dat is een grote schroef in het water. En dat gebeurt maar op twee andere plekken in Nederland.” Bovendien is deze schroef met een doorsnede van vier meter ook de grootste van Nederland.
Het plan is jaren geleden ontstaan tussen Bram en zijn vader Jan. “Mijn vader woont er in de buurt en we dachten na over hoe het zou zijn om in de Dommel bij de stuw energie op te wekken. Het was ooit een grapje. Dat het nu vijf jaar later er echt gaat komen en dat mensen erin wilden investeren, hadden we nooit durven hopen”, zegt hij.
Zelfs tijdens carnaval“Het was al leuk dat er mensen die je kent geld in je project investeren. Maar er zijn ook onbekenden die bijvoorbeeld 10.000 investeren. Dat verbaasde ons dan wel”, zegt Bram. "Wat ook opviel was dat mensen zelfs tijdens carnaval geld investeerden. Dat hadden we ook echt niet verwacht!"
Nog tot 29 februari kunnen mensen het project steunen. “We hadden minimaal 350.000 euro nodig om het project te starten. Alles dat we meer binnenhalen, betekent dat we dat minder hoeven te lenen bij de aannemer”, legt Bram uit. De aannemer had namelijk 4 ton als lening toegezegd, dus als zij meer ophalen met crowdfunden wordt het te lenen bedrag lager.
Centrale klaar in zomerOver zes maanden moet de waterkrachtcentrale dan ook echt draaien. “Daarvoor mogen we zelfs de Dommel even afsluiten, zodat we het een en ander kunnen installeren. En dan wordt er dus vanaf de zomer écht stroom opgewekt.”[youtube:body:https://youtu.be/FS581cngHjs]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.