'Macho-cultuur doorbreken en meer vrouwen als voorman om toename bedrijfsongevallen te keren' - Omroep Brabant

'Macho-cultuur doorbreken en meer vrouwen als voorman om toename bedrijfsongevallen te keren'

14 februari 2016 om 15:00
nl
Leidinggevenden in de bouw en de zware industrie moet meer aandacht hebben voor de persoonlijke omstandigheden van hun werknemers. Dat moet helpen om de stijging van het aantal bedrijfsongelukken in Brabant een halt toe te roepen.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Het aantal bedrijfsongelukken in onze provincie stijgt al sinds 2011. Dat blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56bc6fe5b1440]"Er moet meer aandacht komen voor de mens achter de bouwvakker," vindt docent integrale veiligheid Peter Bakker van de Avans Hogeschool. "Om te bereiken dat in deze sectoren méér wordt gesproken over persoonlijke aangelegenheden, moet eerst een flinke macho-cultuur worden doorbroken."
Scheiding? Ziek kind?Ligt iemand in scheiding? Heeft hij een ziek kind? Dat soort dingen beïnvloeden de mate waarin iemand met zijn hoofd bij zijn werk is natuurlijk behoorlijk. In het geval van een bouwvakker betekent dit meteen een groot veiligheidsrisico.
Bouwbedrijf Hurks werkt in Breda momenteel met honderden mensen aan het nieuwe station. "Tot nu toe hebben we hier twee of drie ongelukken op de werkplaats meegemaakt," vertelt hoofduitvoerder Ad Meulenbroeks van Hurks. "Onze veiligheidsvoorschriften zijn zeer streng. Maar we hebben natuurlijk wel met mensen te maken en daardoor kun je een ongeluk helaas nooit helemaal uitsluiten."
RondgangDat blijkt ook al snel uit een rondgang langs bouwvakkers op de bouwplaats. De neven Ad en Twan van den Dungen werken beiden al tientallen jaren als timmerman. "Ik heb in mijn carrière al zeker een stuk of drie bedrijfsongelukken zien gebeuren," zegt Ad van den Dungen.
Neef Twan maakte dit zelf een keer mee. "Ik gleed uit over een gladde vloer en blesseerde toen mijn hand. Gelukkig geen blijvende schade, maar toch heel vervelend."
Vrouwen in de bouwMocht het nu toch lastig blijken voor voormannen en andere leidinggevenden in de bouw om de man achter de bouwvakker in de gaten te houden, dan heeft Bakker nog een voorstel: "Misschien moeten er meer vrouwen in de bouw gaan werken. Mannen en vrouwen samen werken vaak toch effectiever dan alleen mannen óf alleen vrouwen. Dan krijg je op de werkvloer ook meteen wat makkelijker een gesprek over de thuissituatie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.