'Iedere bedreiging melden want de democratie is in gevaar', burgemeester wil landelijk meldpunt

13 februari 2016 om 16:44
nl
Ruud van den Belt, de nieuwe burgemeester van Steenbergen, pleit voor een landelijk meldpunt waar raadsleden dreigementen aan hun adres kunnen registreren. Dat zei Van den Belt zaterdagmiddag in het radioprogramma Alles Mag Op Zaterdag van Omroep Brabant. Van den Belt maakte zelf dreigementen mee tijdens zijn werk als wethouder in Geertruidenberg.
Profielfoto van Kapteijns Lobke
Geschreven door
Kapteijns Lobke

Ruud van den Belt staat sinds december aan het roer van de gemeente Steenbergen. De gemeente heeft zware tijden achter de rug. Na een bestuurscrisis waarbij destijds burgemeester Saskia Bolten het veld moest ruimen, volgde het veelbesproken vluchtelingendebat. Daar werd door tegenstanders heftig en agressief gereageerd.
Agressie raadsledenVan den Belt is bekend met alles wat er voor zijn komst gebeurd is maar hij wil vooral vooruit kijken.
Al maakt hij zich wel zorgen om de agressie waarmee raadsleden te maken kunnen krijgen tijdens hun werk. Onlangs werd bekend dat een groot deel van de raadsleden in Nederland overweegt om te stoppen als raadslid vanwege mogelijke bedreigingen.
Raadsleden van Steenbergen hebben volgens hem overigens geen dreigementen ontvangen naar aanleiding van het vluchtelingendebat.  
Auto bekrast en telefoontjesMaar Van den Belt weet al te goed wat voor impact het heeft als je als politicus bedreigd wordt. Hij maakte het mee als wethouder van Geertruidenberg. "De omheining van mijn tuin werd vernield, mijn auto werd bekrast en ik kreeg verschillende telefoontjes. Dit had grote impact op mijzelf maar ook op mijn gezin", vertelt Van den Belt. "Deze incidenten los van elkaar vallen wel mee. Maar als je ze aan elkaar koppelt, verandert dat de zaak."
De democratie is volgens hem in gevaar. Want volksvertegenwoordigers moeten vrij hun werk kunnen doen. Van den Belt heeft het onderwerp dan ook binnen de raad bespreekbaar gemaakt.
Bedreiging of niet?"We hebben samen gesproken over mogelijke dreigementen, er zijn voorbeelden gegeven. Zo is een raadslid tijdens carnaval op een vervelende manier aangesproken over iets wat hij maar moest regelen. Je merkt dan dat raadsleden twijfelen: is dit een bedreiging of niet?"
Daarom is Van den Belt bezig met het schrijven van een protocol. Daarin worden richtlijnen gegeven voor raadsleden. Daarin wordt duidelijk gemaakt wanneer iets een bedreiging is.
Vertrouwenspersoon en meldpuntOok pleit hij voor een meldpunt waar raadsleden ieder dreigement kunnen melden. "Ook kleine dreigementen, want op die manier kun je lijnen zien. Een bedreiger kun je dan aanpakken door in gesprek te gaan."
Van den Belt wil ook fungeren als vertrouwenspersoon voor raadsleden. "Samen met het platform moet dat de raadsleden het vertrouwen geven dat ze altijd ergens terecht kunnen."
De burgemeester heeft nooit ontdekt wie hem destijds bedreigd heeft. Op het moment dat er publiciteit aan werd gegeven, hielden de dreigementen op.  "Je wordt er onzeker van, je vraagt je af of je nog wel door wilt gaan. Juist dan is het fijn als je je ergens aan vast kunt houden."
Het protocol dient binnen een maand klaar te zijn en kan volgens Van den Belt gebruikt worden door alle gemeenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.