Video

Minder Brabantse jongeren voortijdig van school, minister zet De Leijgraaf in Oss in het zonnetje

15 februari 2016 om 12:00
nl
Het merendeel van de Brabante mbo-scholen is er vorig jaar in geslaagd om het aantal jongeren dat de opleiding voortijdig verlaat te verminderen. Vakschool Sint Lucas presteerde het best met een daling van 25 procent. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandag bekend maakte.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Van de tien Brabantse mbo-instellingen faalden alleen het Koning Willem I College (’s-Hertogenbosch) en het roc Ter AA (Helmond) in hun missie. Bij laatstgenoemde steeg de groep jonge schoolverlaters zelfs met 42 procent. Het Sint Lucas met opleidingen in Boxtel en Eindhoven mag zich met een daling van 25 procent het braafste kindje van de klas noemen.
Taart voor De LeijgraafOok is er een bijzondere vermelding voor De Leijgraaf in Oss, de school met de beste score onder alle roc-instellingen. De daling van bijna 18 procent is voor minister Jet Bussemaker zelfs reden om vandaag een bezoek te brengen aan de school. Ze komt het personeel feliciteren met een taart en daarnaast zal ze met een van de leerlingen een loopbaangesprek houden.
Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap lagen de cijfers van De Leijgraaf ook vorig jaar al ruim onder het landelijk gemiddelde. Het succes zou hem zitten in de jarenlange samenwerking met het voortgezet onderwijs, het Regionaal Bureau Leerplicht en de regionale meldpunten voor jonge schoolverlaters. Ook gebruikt de instelling zogeheten verbindingsofficieren. Dat zijn coaches die het contact onderhouden tussen de school en de regelmatig verzuimende leerlingen.
Beste prestaties in Noord-Oost-Brabant Op regionaal niveau steekt de regio Noord-Oost-Brabant met kop en schouders boven de rest van Brabant uit. Waar de gebieden Zuidoost-Brabant, West-Brabant en Midden-Brabant het moeten doen met een percentage van tussen de 1,8 en 2,1 procent aan voortijdige schoolverlaters, kan Noord-Oost-Brabant prat gaan op een percentage van 1,5 procent. Het best wordt gepresteerd in het noorden van het land. Daar komt gemiddeld tussen de 1,1 en 1,3 procent van de jongeren zonder diploma van school.
Vsv-scores van Brabantse mbo-scholen: [localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56c099318e516]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.