Video

Winnende carnavalswagen Bergen op Zoom opgepoetst voor koning en koningin

15 februari 2016 om 11:49 • Aangepast 21 november 2020 om 12:42
nl
Carnavalsvereniging De Leutige Bouwers uit Lepelstraat heeft afgelopen weekend hard gepoetst om hun wagen dinsdag op zijn mooist aan het koninklijk paar te kunnen laten zien. 'Die spuitserpentines krijg je er bijna niet af.'
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

De Leutige Bouwers wonnen vorige week de verregende optocht van Bergen op Zoom en mogen daarom hun wagen showen op de Grote Markt tijdens het werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
'Pleister op de wonden'"We zijn zeer vereerd en zo trots als een pauw", laat Maikel van Loon van de bouwclub weten. "Het is een pleister op de wonden", doelt voorzitter Cees Boogaart op het slechte weer tijdens de optocht van het Krabbegat. Dinsdag schittert de wagen waarschijnlijk in het zonnetje.

Wachten op privacy instellingen...

Voor de optocht van start ging in het Krabbegat was al duidelijk dat de winnende wagen koninklijk bezoek kon verwachten. Voorzitter Cees Boogaart dacht toen na het bekijken van de concurrentie wel een kans te maken. "Maar het kon ook maar net helemaal anders uitpakken, het blijft een jurysport."

Wachten op privacy instellingen...

Hardnekkige spuitserpentinesAfgelopen dagen is er flink gepoetst aan de wagen. Dat het door het weer niet zo druk was langs de route is wat dat betreft een geluk geweest. "Al die spuitserpentines krijg je bijna niet van je wagen af." Boogaart is ook de regen dankbaar. "Die heeft al veel vuil eraf gespoeld de laatste dagen."
De winnende wagen wordt tentoongesteld op de Grote Markt. "Volgens het protocol stappen de koning en koningin uit naast onze wagen", weet Boogaart. Of hij nog uitleg mag geven aan het koninklijk paar is nog niet duidelijk. "Ik denk het wel, maar misschien lopen ze ook wel meteen door."

Wachten op privacy instellingen...

Gesprek met koning geoefendVoor het geval Boogaart wel aangesproken wordt door de koning is er geoefend. "We hebben het even nagespeeld en dat ging goed. Ik spreek ze in ieder geval aan met majesteit. Het ligt ook helemaal aan de vragen die ze gaan stellen, maar het zijn ook maar gewoon mensen", lacht de voorzitter.
Het wordt in ieder geval een korte nacht voor de bouwers. "De wekker gaat om vijf uur want we moeten om half acht op de markt staan", aldus Boogaart. Niemand van de Leutige Bouwers wil iets missen van het koninklijk bezoek. "We staan morgen met vijfenvijftig man naast de wagen."
Toch nog een carnavalswagen voor de koningDe Leutige Bouwers krijgen de kans die de Rare Schutters uit Den Bosch misliepen. Zij zouden hun Oeteldonkse praalwagen tijdens de opening van het Jeroen Boschjaar mogen tonen aan de koning. Omdat de optocht in Oeteldonk niet doorging, besloten ze de wagen niet tentoon te stellen.
Daar hebben ze in Bergen op Zoom alle begrip voor. "Wij hadden precies dezelfde keuze gemaakt", zegt Boogaart, "je rijdt toch voor je eigen buurt, je eigen inwoners. Niet voor de koning."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.