15 jaar cel en tbs geëist voor moord op Iraniër in Oosterhout die gebed Onze Vader niet kon opzeggen

15 februari 2016 om 18:09
nl
Justitie heeft voor het gerechtshof in Den Bosch vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 56-jarige man uit Oosterhout voor het doodsteken van een Iraniër op de Keiweg in Oosterhout in 2012.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord, omdat verdachte Evert van der E. het slachtoffer met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht. Het slachtoffer zou een schuld van 180 euro bij Van der E. hebben gehad.
Onze VaderOp 25 februari 2012 lokte Van der E. de Iraniër een steegje aan de Keiweg in Oosterhout in en eiste dat hij het 'Onze Vader' zou uitspreken. Toen het slachtoffer hierin niet slaagde, stak de verdachte hem 27 keer met een broodmes in zijn lijf.
De rechtbank legde de Oosterhouter eerder een celstraf van dertig jaar op. Tijdens de rechtszaak kon geen tbs worden geëist, omdat gedragsdeskundigen niet konden vaststellen dat er kans is op herhaling. Ook werd Van der E. toen volledig toerekeningsvatbaar geacht.
StoornisZowel de verdachte als het OM gingen in hoger beroep. In hoger beroep is uit een nieuw onderzoek naar voren gekomen dat Van der E. een gemengde persoonlijkheidsstoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is.
De Iraniër was voor de verdachte niet het eerste slachtoffer. Van der E. bracht in 1992 al eens iemand om het leven in Haarlem. Daarvoor kreeg hij een gevangenisstraf en tbs.
In 2005 werd hij genezen verklaard en vrijgelaten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.