Vrijwel dagelijks incidenten op longstayafdeling gevangenis Vught, in Zeeland minder problemen

16 februari 2016 om 16:18
nl
Het woon- en zorgklimaat van de longstayafdeling voor tbs’ers van de gevangenis in Vught laat zeer te wensen over. Vrijwel dagelijks vinden er incidenten plaats op deze zogeheten Zeer Intensieve Specialistische Zorgafdeling. Dit stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De conclusie staat in een advies aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hierin is verder te lezen dat de kliniek van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught deels of geheel zou moeten worden gesloten.
Corridor in ZeelandEen aantal tbs’ers zou dan overgeplaatst kunnen worden naar De Corridor in Zeeland. Ook hier worden op een longstayafdeling tbs’ers voor langere tijd ondergebracht.
Beide klinieken vallen onder de Pompestichting in Nijmegen. Dijkhoff verwacht dat hij vóór eind juni meer duidelijkheid kan geven over de toekomst van de longstayafdeling in Vught.
Capaciteit gehalveerdSinds enige jaren worden in ons land steeds meer tbs’ers vanuit de longstay doorverwezen naar andere vormen van zorg en behandeling. Hierdoor is de capaciteit van deze behandeling in enkele jaren ongeveer gehalveerd tot ruim honderd. Volgens de RSJ zal deze trend zich de komende jaren voortzetten.
Probleem is wel wat te doen met de ruimte die er speciaal in de PI is gecreëerd voor zes ‘longstayers’, die extreem vluchtgevaarlijk en moeilijk te beheersen zijn. Het gaat volgens de RSJ om zware jongens die uitermate streng beveiligd moeten worden en die onderling geen enkel contact mogen hebben.
'Nodig noch verantwoord'Ondanks inspanningen van het personeel kan volgens het RSJ niet worden voorkomen dat de twee separeercellen in het complex veelvuldig worden gebruikt. Ook is er sprake van een hoog verloop onder de werknemers. Volgens de adviesraad is deze voorziening binnen een gevangenis ‘niet meer nodig noch verantwoord’.
Uit zijn rapport blijkt ook dat het voor tbs’ers in Zeeland prettiger vertoeven is dan in Vught. In 2014 werden bij de Commissie van Toezicht (CvT) 66 klachten uit Vught en 36 uit Zeeland ingediend en dat terwijl er in Zeeland veel meer patiënten verbleven (85 tegenover 24). Ook in 2013 was er sprake van een groot verschil.
Klachten over bewegingsvrijheidDe CvT is een bij wet ingestelde groep mensen, die toezicht houdt op het reilen en zeilen binnen een justitiële inrichting. De klachten waren divers van aard, maar in Vught gingen die relatief vaak over bewegingsvrijheid.
Volgens het adviesorgaan van het ministerie maakt deze situatie het voor het personeel (nog) lastiger om ‘longstayers’ te begeleiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.