Video

Binnenkort 300 asielzoekers in Oss, enige zorg van de omwonenden; hebben ze genoeg te doen?

17 februari 2016 om 00:01 • Aangepast 21 november 2020 om 12:39
nl
Ongeveer tweehonderd nieuwsgierige Ossenaren kwamen dinsdagavond naar het oude kantoor van de Belastingdienst. Het zal niet lang meer duren voordat hier hun nieuwe buren komen wonen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat driehonderd asielzoekers onder brengen in het pand. De omwonenden kregen dinsdagavond de kans om alvast een kijkje te nemen in de noodopvang.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

"Het ziet er netjes uit", vertelt een omwonende. "Ik vind dat ze naar een mooie locatie komen", vertelt een ander.  Zomaar een paar van de vele enthousiaste reacties tijdens de rondleiding. Het is duidelijk, de omwonenden vinden dat het COA goed werk heeft verzet in het oude pand van de Belastingdienst.
Zelf poetsen en wassenHet is de bedoeling dat er binnen een paar dagen driehonderd asielzoekers worden opgevangen in het pand. Zij mogen zelf hun dag indelen en zullen zelf moeten gaan poetsen en wassen. Voor het eten krijgen ze een stoommaaltijd die de vluchtelingen zelf moeten opwarmen.

Wachten op privacy instellingen...

'Ze mogen zich niet gaan vervelen'De asielzoekers zijn welkom in Oss maar er zijn wel wat zorgen bij de buurtbewoners. "Ze hebben geen werk dus ze kunnen zich snel gaan vervelen", vertelt een buurtbewoner.
"Als je ook denkt aan de cultuur waar die mensen vandaan komen. Daar staat het samen eten erg centraal en dan krijgen ze hier een magnetron met een kant-en-klaar maaltijd. Ik denk dat dat een tegenvaller is", vult een ander hem aan.  
Nederlandse lesMaar wie denkt dat deze mensen al volop bridge- en sportmiddagen aan het organiseren zijn, heeft het mis. "Daar heb je de jongere generatie voor", geeft een vrouw met grijs haar als reden. Toch staan er wel her en der wat activiteiten in de steigers volgens locatiemanager Loek ter Hark.
"Er zijn heel veel burgerinitiatieven", vertelt hij. "Mensen die bijvoorbeeld Nederlandse les willen geven of mensen die sportactiviteiten organiseren. Maar ook mensen die ruimtes beschikbaar stellen als leslokalen."
Kortom, met de activiteiten zal het wel goed komen. Eerst maar eens zorgen dat de laatste puntjes op de i worden gezet en dan kunnen de eerste vluchtelingen naar Oss komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.