Huisdier leasen om dumpen te voorkomen - Omroep Brabant
Video

Huisdier leasen om dumpen te voorkomen

17 februari 2016 om 11:19
nl
Kinderboerderij De Elzenhoek in Oss leaset dieren om impulsaankopen te voorkomen. Bij de boerderij werden vaak dieren gedumpt als kinderen de beestjes zat waren of vlak voor de vakantie. Bij De Elzenhoek kunnen mensen daarom zes weken aan het diertje wennen. Als het bevalt kunnen ze het dier kopen.
Profielfoto van Heyster Saskia van
Geschreven door
Heyster Saskia van

Zo'n 70 keer per jaar krijgt een cavia of muis zo - tijdelijk - een nieuw huis. Maar, je krijgt het dier niet zomaar mee. Er wordt een voorgesprek gehouden, tijdens de lease-periode wordt de vinger aan de pols gehouden en ook aan het eind van de lease-tijd is er een gesprek. "We krijgen regelmatig de vraag of mensen rechtstreeks kunnen kopen, maar dat doen we niet", zegt Talitha Visser, de bedrijfsleider van De Elzenhoek. "We vinden het belangrijk dat de nieuwe baasjes eerst kunnen wennen en kijken of het wel iets voor ze is."
Alleen cavia's en muizenBij De Elzenhoek verhuren ze alleen cavia's en muizen. "Er wordt wel regelmatig gevraagd naar konijnen, maar die zijn veel stress-gevoeliger. Dus die zijn niet geschikt om tijdelijk ergens te wonen. Sowieso is dat eigenlijk geen goed dier voor kleine kinderen. Vooral dwergkonijnen houden er niet van om opgepakt en geaaid te worden."
En ook de cavia's en muizen krijgen niet om de haverklap een ander thuis. "We hebben veel verschillende cavia's en muizen en ze krijgen na zo'n lease-periode altijd even een rustpauze. Bovendien worden ze altijd met z'n tweeën uitgeleend. Het zijn toch groepsdieren."
Tweede prijsHet initiatief van De Elzenhoek won in 2013 nog de tweede prijs voor het beste idee voor dierenwelzijn. En het vindt navolging; ook andere kinderboerderijen in Nederland hebben het idee inmiddels overgenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.