Logistiek Park Moerdijk gaat niet door, miljoenen voor leefbaarheid in gevaar - Omroep Brabant

Logistiek Park Moerdijk gaat niet door, miljoenen voor leefbaarheid in gevaar

17 februari 2016 om 12:40
nl
De Raad van State heeft de bezwaren tegen Logistiek Park Moerdijk gegrond verklaard. En dat betekent dat de ontwikkeling van een grootschalig logistiek centrum in de gemeente Moerdijk voorlopig niet doorgaat. De provincie en de gemeente geven echter aan dat het gaat om uitstel, niet om afstel.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk (SBBM) en de dorpsraad Hart van Moerdijk hadden bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen het Logistiek Park Moerdijk (LPM).
Voorzitter Wim Rijnart van SBBM is blij met de beslissing van de Raad van State. "Wij maken bezwaar tegen alles dat het buitengebied hier bedreigt. Dit plan hield in dat zo'n 150 tot 200 hectare zeer vruchtbare landbouwgrond verloren zou gaan."
Doekje voor het bloedenDe komst van het logistiek park betekende dat het dorp Moerdijk zou worden ingeklemd tussen het LPM en het huidige oude industrieterrein. Dat zou volgens Rijnart de leefbaarheid van het dorp ernstig bedreigen. Maar de provincie had 12 miljoen klaarliggen om dat te compenseren: het leefbaarheidsproject MoerdijkMeerMogelijk. Dat gaat nu dus ook niet door voorlopig. Rijnart is er niet rouwig om. "Dat was een doekje voor het bloeden."
Daarnaast is er de Moerdijkregeling: de verkoopgarantie die huizenbezitters in Moerdijk de zekerheid geeft dat ze altijd hun huis voor 95 procent van de taxatiewaarde aan de gemeente kunnen verkopen. En die regeling blijft gewoon van kracht. "Er is dus sprake van een win - win relatie", aldus Rijnart.
Slag verloren, oorlog nietMaar de provincie en de gemeente, die voor het grote logistieke centrum zijn, geven de strijd niet zomaar op. De slag is dan wel verloren, maar de oorlog nog niet. Juridisch moet er wat worden aangepast, maar dan willen ze alsnog het Logistiek Park Moerdijk realiseren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.