Dood van Danny de Deugd uit Etten-Leur gevolg van uit de hand gelopen ripdeal, zegt zijn moeder - Omroep Brabant

Dood van Danny de Deugd uit Etten-Leur gevolg van uit de hand gelopen ripdeal, zegt zijn moeder

17 februari 2016 om 22:15
nl
De dood van Danny de Deugd uit Etten-Leur is het gevolg van een uit de hand gelopen ripdeal. Dit is een scenario waarmee zijn moeder ernstig rekening houdt. Bij een ripdeal proberen criminelen geld of drugs van elkaar te stelen.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Danny zou begin vorig jaar een beruchte drugscrimineel uit West-Brabant hebben beroofd. Die is vervolgens achter hem aan gegaan, zou Danny vlak voor zijn verdwijning tegen zijn moeder hebben gezegd. Haar 26-jarige zoon werd eind vorig jaar dood gevonden in Etten-Leur.
'Iets stoms gedaan'Het heeft er alle schijn van dat hij begin juli al is overleden, waarschijnlijk als gevolg van een misdrijf. Hij heeft aan zijn moeder, Angela van Aken, opgebiecht dat hij in de problemen zat nadat hij met een vuurwapen een beruchte crimineel uit de regio zou hebben bestolen.
Danny's moeder: "Hij zei: 'Mam, ik heb iets stoms gedaan. Ik heb iemand heel erg boos gemaakt'. De angst stond in zijn ogen. Ik heb mijn jongen nog nooit zó bang gezien, hij wist dat hij eraan ging".
'Iemand wilde hem hebben'Na het gesprek vertrok Danny met de noorderzon en liet hij niets meer van zich horen. "Wij waren allemaal in de veronderstelling dat hij was opgepakt of op de vlucht was geslagen. Danny was een jongen die soms maanden uit beeld verdween en opeens weer kon opduiken. We dachten dat dat nu ook het geval was", aldus zijn moeder.
Ze zegt dat er een hoop is gebeurd in het gezin, maar dat ze wel goed contact bleef houden met haar zoon. "Hij vertelde mij altijd alles. En wat hij mij vertelde eind juni, was de waarheid. Iemand wilde hem hebben en ik denk te weten wie."
'Meer over doodsoorzaak'Volgens de vrouw weet het onderzoeksteam van haar informatie en van de bekentenis van Danny. Een woordvoerster van Justitie meldt desgevraagd dat ze niet op de hoogte is van een ripdeal en van de mogelijke moordenaar van Danny.
"We hebben volgende week een gesprek met de moeder", vertelt de woordvoerster. "Daar gaan we het dan zeker over hebben. Waarschijnlijk kunnen we dan ook meer vertellen over de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer", zo meldt ze.
'We zijn het beu'Lichaamsdelen van Danny werden december vorig jaar in een sloot in Etten-Leur gevonden. Sindsdien is de  recherche met man en macht bezig de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Het zwaar verminkte lichaam kan om die reden nog niet worden vrijgegeven door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dit tot groot verdriet van zijn moeder.
Angela van Aken: "We willen onderhand eens weten hoe het nu zit. We willen een afscheid regelen voor Danny, maar we horen maar niets van het onderzoeksteam. Dat zijn we beu."
'Zo nauwkeurig en professioneel mogelijk'Justitie meldt begrip te hebben voor de boosheid van de moeder van Danny, maar zegt ook afhankelijk te zijn van de onderzoekers van het NFI. "We proberen dit zo zorgvuldig mogelijk te doen. Als we het lichaam te vroeg vrijgeven, lopen we het risico cruciale informatie mis te lopen", legt de woordvoerster uit.
Om te zorgen dat er geen vragen open blijven staan, neemt het onderzoek nou eenmaal tijd in beslag. "Het is ook in het belang van de familie dat dit zo nauwkeurig en professioneel mogelijk wordt aangepakt", laat ze weten namens justitie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.