Video

Medewerkers Noordbrabants Museum maken overuren tijdens Jeroen Bosch-expositie

17 februari 2016 om 19:54
nl
Alle ogen van de wereld zijn gericht op het Noordbrabants Museum in Den Bosch vanwege de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling. En dan is het erg belangrijk dat alles gestroomlijnd loopt. Achter de schermen wordt er dagelijks keihard gewerkt. Dat begint al rond een uur of zeven in de vroege morgen.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

Vanaf negen uur 's ochtends is de expositie geopend, maar voordat de grote meute het museum instroomt moet er nog van alles gedaan en geregeld worden.
"Het eerste wat ik 's morgens controleer, is de temperatuur van de tentoonstellingsruimte", vertelt Han Verhagen, hoofd facilitaire en technische zaken. "Voor kunst is dat erg belangrijk. Ik zie dat het weer netjes binnen de limiet is gebleven. Een verschil van 0,7 graden over de hele dag, dat is bijna niks."
Lees alles over de Jeroen Bosch-expo in de dagelijkse blog 'Een week in het museum'.
Vettige vingers en neusafdrukkenHoofd technische dienst Ton van der Heijden begint de ochtend met een stevige poetsbeurt. Het eerste wat hij poetst, is het topstuk van de tentoonstelling: de hooiwagen.
Een work-out in de sportschool is er niks bij. "Als we er niks aan doen dan zie je over een paar dagen niks meer door dit glas. De mensen staan met de neuzen tegen het glas gedrukt. Het werk van Jeroen Bosch is zo gedetailleerd."
Vorig jaar bezochten 180.000 bezoekers het Noordbrabants Museum. In de drie maanden van de tentoonstelling worden er al 250.000 verwacht. Het museum heeft een heleboel extra handjes ingehuurd voor deze drukte.
Normaal heeft het museum bijvoorbeeld acht gastheren of -vrouwen. Tijdens de maanden van de tentoonstelling zijn dat er een kleine honderd.
Leuke chaos"Enorme chaos, maar wel ontzettend leuk hoor", vertelt Kristy van Erp, projectmedewerker Jheronimus Bosch. "We zijn bezig om zoveel mogelijk mensen van dienst te zijn. Het geeft een enorme kick om te zien hoe het allemaal gaat en hoe het museum aan het groeien is op het moment."
Han Verhagen verwacht dat de medewerkers het wel iets rustiger gaan krijgen na de eerste week. "Na deze week zou alles toch wel een beetje moeten draaien en logistiek moeten kloppen, zodat we iets meer rust krijgen en de mensen eindelijk weer wat uurtjes kunnen inhalen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.