Zorgen om nieuwe inrichting straat Etten-Leur: 'Mijn kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen'

17 februari 2016 om 22:12
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Omroep Brabant
De bomen die gekapt gaan worden, zijn genummerd. 220 in totaal
Omroep Brabant
Het is duidelijk te zien dat de wortels van de bomen geen kant op kunnen
1/4 Zorgen om nieuwe inrichting straat Etten-Leur: 'Mijn kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen'
Nog een paar dagen kunnen de bewoners van het Schoonhout in Etten-Leur genieten van de bomen in de straat. Vanaf maandag 22 februari wordt de zaag erin gezet en zullen 220 bomen gekapt gaan worden. Dat is nodig om het fietspad dat nu vol hobbels en putten zit te kunnen herstellen. Het fietspad zal niet alleen hersteld worden, het zal ook opgeschoven worden. Hierdoor komt het fietspad direct naast de stoep te liggen. En daar zijn de buurtbewoners het niet mee eens. De veiligheid van hun spelende kinderen komt namelijk in gevaar.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Wie nu naar het Schoonhout kijkt ziet de volgende situatie: stoep, groenstrook met bosjes en bomen, fietspad en weer een rij bomen. Een beter kijk op het fietspad leert dat daar echt iets moet gebeuren.
Het hobbelt aan alle kanten en het is duidelijk dat de wortels van de bomen in de knel zitten. De buurtbewoners snappen ook dat er íets moet gebeuren.
Direct naast elkaarNa het kappen van de bomen zal de groenstrook verdwijnen en zullen het opnieuw geasfalteerde fiets- en voetpad direct naast elkaar komen te liggen.
Francine Alberts woont aan het Schoonhout en zit hier niet op te wachten. "Ik vind dat de stoep vrij moet blijven voor de spelende kinderen", vertelt ze. "Dadelijk zal de schoolgaande jeugd wel in groepjes over het fietspad én de stoep gaan fietsen."
Maar dat is niet haar enige zorg. "Als dadelijk het fietspad geasfalteerd wordt, zal iedereen daar wel overheen gaan racen. Nu laten ze dat wel met al die hobbels maar dat is dan wel anders. Dat zorgt voor onveilige situaties."
Paaltjes met kettingDe gemeente zegt dat een voet- en fietspad prima naast elkaar kunnen mits er een hoogteverschil is in de vorm van een trottoirband of schuine rand. Dit is ook het advies van de ANWB.
Toch snappen zij de zorgen van de buurtbewoners wel en dus komen ze met en oplossing. En wel in de vorm van paaltjes met een ketting ertussen.
Maar hier zijn de bewoners van het Schoonhout het niet mee eens. Bastiaan Anink heeft hiervoor samen met een paar buurmannen het Actiecomité Schoonhout opgezet. "Wij willen geen paaltjes tussen de stoep en het fietspad maar een beukenhaagje", vertelt hij.
'Onvoorspelbaar gedrag'Volgens Anink heeft de ANWB gezegd dat het niet slim is om 'dit soort obstakels' op deze locatie te plaatsen. Dat zou zorgen voor 'onvoorspelbaar gedrag van fietsers'.
De mannen van het comité zijn niet de enige die zich zorgen maken. "We hebben een enquête gehouden onder de 190 huishoudens in de straat en zeker 89 procent daarvan vond dat er genoeg aandacht moest zijn voor de veiligheid in de straat", aldus Anink.
Het haagjeGeen paaltjes dus maar een beukenhaagje. "Dat is toch wat veiliger en een haagje staat ook gewoon vrolijker", aldus Anink. Toch schat hij zijn kansen bij de gemeente niet hoog in. "We kunnen op dit moment alleen maar proberen de gemeente te overtuigen van de haag."
De gemeente geeft namelijk aan dat er geen haag geplaatst kan worden tussen het fiets- en voetpad. Er wordt nu namelijk een rij bomen gekapt om de andere bomen meer ruimte te geven. Door het plaatsen van een heg wordt deze ruimte weer ingenomen en komen de bomen dus opnieuw in de knel.
Binnenkort komt er een informatieavond voor de bewoners over de paaltjes en kettingen. Misschien dat er dan nog een kansje is om de gemeente te overtuigen van de voordelen van een haagje.

Wachten op privacy instellingen...