Video

Een bedrijf starten? Dit doe je het best in Oss!

18 februari 2016 om 16:20
nl
Startende bedrijven aarden het best op Osse bodem. Drie jaar na oprichting bestaat 79 procent van de bedrijven -met twee personen of meer - die in Oss zijn gestart nog steeds. Dit blijkt uit onderzoek dat Booming Brabant deed in samenwerking met de Kamer van Koophandel. Het onderzoek ging over de bedrijvigheid in Brabant van 2012 tot en met 2015.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Resultaten van het onderzoek zijn donderdagavond vanaf vijf voor zes te zien in Booming Brabant. Ger Post van Fontys Hogescholen in Tilburg geeft in het tv-programma een toelichting op het Brabantse vestigingsklimaat voor startende bedrijven.
Duidelijk profielBehalve in Oss gedijen startende bedrijven ook goed in Den Bosch en Eindhoven. In deze steden doet respectievelijk 77 en 74 procent van de startende ondernemers na drie jaar nog steeds zaken. Breda (69) en Bergen op Zoom (64) scoren van de grote Brabantse steden het slechtst. Het gemiddelde percentage over de grote Brabantse steden bedraagt 77 procent.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56bb3435a171e]Bron: Kamer van Koophandel
Volgens Post doen steden er goed aan een duidelijk profiel met betrekking tot het bedrijfsleven te kiezen. “Zeker. Een stad als bijvoorbeeld Tilburg doet dit niet. Dat maakt het lastig voor bedrijven om te netwerken. Een gemeente moet samen met bedrijven investeren in sectoren waar kansen liggen. Daarnaast zijn een slimme marketing en bijbehorende opleidingen ook van belang. Het vergt wel veel tijd om bij te sturen”, vindt Post.
BedrijvigheidIn de steden Den Bosch, Breda en Oss is de bedrijvigheid het grootst. In de provinciehoofdstad zijn er 28 bedrijven per duizend inwoners. Den Bosch wordt gevolgd door Breda dat binnen de gemeentegrenzen 26,5 bedrijven per duizend inwoners telt. Oss staat ook in de top drie van bedrijvigste steden. Die stad herbergt 25,7 bedrijven. De laatste plaatsen worden ingenomen door Helmond (21,2 bedrijven) en Tilburg (19,6 bedrijven)  
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56c33d4788e7a]Bron: Kamer van Koophandel
“Voor starters is het belangrijk om vooraf goed te bedenken in welke stad je je bedrijf begint", benadrukt Post. "In kleinere gemeenten zijn de overlevingskansen het grootst. Steden als Roosendaal en Bergen op Zoom scoren slecht vanwege hun hun ligging en grootte.”
Steden in het oosten van onze provincie scoren beter vergeleken met de steden in het midden en westen van Brabant. “De economie in Oost-Brabant heeft een hoger  tempo, zowel nationaal als internationaal. Steden als Den Bosch en Eindhoven hebben met agrifood en hightech een duidelijker profiel. Het zijn wereldspelers. In Midden- en West-Brabant is er toch minder bedrijvigheid", zegt Post.
Restaurant of kroeg? Helmond! Booming Brabant en de Kamer van Koophandel onderzochten ook de overlevingskansen voor startende bedrijven per sector. Starters in de industriële sector kunnen hun bedrijf het best vestigen in Helmond of Den Bosch. Ondernemers die zich richten op de detailhandel kunnen het best een bedrijfspand zoeken in Oss of Bergen op Zoom. Wil je een kroeg of restaurant beginnen? Vestig je dan in Helmond of Bergen op Zoom.
Voor beginnende ondernemers in de gezondheidssector is de overlevingskans het grootst in Den Bosch of Eindhoven. Voor zakelijke dienstverleners is er een goede markt in Oss en Den Bosch. Richt je je op andere sectoren dan is de Den Bosch of Eindhoven de beste vestigingsplaats.
Post heeft wel wat tips voor gemeenten die minder goed scoren. “Kopieer vooral geen succesvolle regio’s. Er is bijvoorbeeld maar één Silicon Valley. Laat ambtenaren het niet alleen verzinnen, maar zoek de samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen. En tot slot: neem de tijd.”[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56bb3cbc44d40] Bron: Kamer van Koophandel
Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.