Makro Nederland schrapt zeshonderd banen: gevolgen vestigingen Breda, Den Bosch en Best onduidelijk

18 februari 2016 om 11:17 • Aangepast 21 november 2020 om 12:37
nl
Groothandelsketen Makro Nederland schrapt de komende drie jaar in totaal zeshonderd arbeidsplaatsen. Makro heeft in Brabant vestingen in Best, Breda en Den Bosch.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Makro heeft nu nog ongeveer vierduizend werknemers. Er verdwijnen banen op zowel het hoofdkantoor als in de filialen. Specifieke informatie over welke werknemers of welke filialen worden geraakt is er nog niet. Directie en groepsondernemingsraad zijn hierover nog in gesprek.
ReorganisatieDe reorganisatie hangt samen met een grondige ombouw van de zeventien groothandels van Makro. Die moeten een ontmoetings- en marktplaats voor ondernemers worden. Daarbij worden werkplekken en vergaderruimtes aangeboden, terwijl het huidige productaanbod stevig wordt ingeperkt. Ondernemers krijgen ook ruimte om hun eigen producten en diensten in de Makro's aan te bieden.
Bij de reorganisatie vallen gedwongen ontslagen, zei Makro-directeur Kef van Helbergen tegen het Financieele Dagblad. .

Wachten op privacy instellingen...

TransformatieMakro is van plan een nieuw winkelconcept te ontwikkelen, waarbij het slechts de helft van het huidige aantal producten aanbiedt. Voor de transformatie van de zeventien groothandels in Nederland trekt de onderneming vijftig miljoen euro uit. Zo komen er ook binnen de Makro winkels van andere bedrijven; zogenoemde shop-in-shops.
Makro maakt deel uit van het Duitse winkelconcern Metro, dat ook eigenaar is van de in Nederland actieve ketens MediaMarkt en Saturn.
Reactie CNVVakbond CNV Vakmensen is geschrokken van het verlies van circa zeshonderd banen bij Makro. "Dat is gigantisch, als je het afzet tegen het totale personeelsbestand'', zei onderhandelaar Michiel Wallaard.
Verdere details wist Wallaard nog niet. "We hebben nu alleen een melding gehad van een collectief ontslag'', gaf hij aan. Later op de dag gaan de bonden met het bedrijf om tafel. "We gaan het gesprek in om te kijken of er een fatsoenlijk sociaal plan af te spreken is voor de medewerkers."
Dat hangt volgens Wallaard echter ook af van de bereidheid van Makro om in gesprek te gaan. "De relatie tussen Makro en de bonden is niet extreem goed'', zo wist de onderhandelaar.ReorganisatiesHet is niet de eerste reorganisatie bij het bedrijf. Begin 2014 moesten er enkele tientallen mensen uit op het hoofdkantoor. Een paar jaar geleden werkten er volgens FNV nog circa 5400 mensen bij Makro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.