Bio Spares in Nistelrode blijft nog zeker maand open, provincie krijgt van rechter haar zin niet

18 februari 2016 om 15:11
Foto: Rene van Hoof
Foto: Rene van Hoof
De provincie Brabant heeft een nederlaag geleden in haar strijd tegen mestverwerker Bio Spares in Nistelrode. De rechtbank in Den Bosch verwierp haar verzoek om de activiteiten van het bedrijf stil te leggen.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De voorzieningenrechter wil eerst zelf poolshoogte nemen en dit gebeurt op 16 maart. Hij gaat dan kijken of Bio Spares aan alle voorwaarden voldoet en genoeg maatregelen heeft genomen om mest te kunnen blijven verwerken. Zowel de provincie als een vertegenwoordiging van het bedrijf moet dan hierbij aanwezig zijn.
Maat volBio Spares is de afgelopen jaren verscheidene keren in het nieuws gekomen, omdat het bedrijf regels aan zijn laars zou lappen. Begin dit jaar was voor Gedeputeerde Staten de maat vol.
Het dagelijks bestuur van de provincie stapte naar de rechter met het verzoek om de vergunning van de mestverwerker tot 21 maart in te trekken.
Faillissement dreigtDe rechter vindt dat dit te ver gaat: intrekking van de vergunning kan leiden tot faillissement van Bio Spares. Ook wordt de omgeving van het bedrijf niet beter beschermd wanneer de vergunning zou worden ingetrokken. Zeker nu is gebleken dat er twee maatregelen niet zijn getroffen.
De rechter heeft daarom bepaald dat Bio Spares tot 21 maart geen nieuwe stoffen voor het gebruik in mestvergisters mag laten aanleveren. Ook mogen er geen stoffen in deze installaties worden gebracht. Verder moet een vervuild terrein dat eigendom is van Staatsbosbeheer binnen een maand zijn opgeruimd.

Wachten op privacy instellingen...