Video

‘Superboer’ René Vermunt speelt hoofdrol in nieuwe online game

18 februari 2016 om 18:08
nl
René Vermunt is in het dagelijks leven melkveehouder maar sinds donderdagmiddag is hij de hoofdrolspeler van een nieuwe online game. Sterker nog, het spel ‘Superboer’ is volledig gebaseerd op de stal van Vermunt. Het spel houdt precies bij hoeveel melk zijn koeien iedere dag geven, aan de spelers de uitdaging om de beste koeien te kopen.
Profielfoto van van den Hoven Maarten
Geschreven door
van den Hoven Maarten

Alle aandacht is nog even wennen voor de melkveehouder uit Etten-Leur. In zijn stal hangen twee camera’s die via het spel 24 uur per dag te volgen zijn. “Ik loop nog steeds lekker in mijn kloffie de stal in, maar misschien dat ik mijn haar iets vaker moet kammen en het mesje iets vaker over de baard moet halen”, zegt een lachende Vermunt.
VerbindingDe Nederlandse innovatie-organisatie voor melkveehouders, Courage, nam het initiatief om het spel te ontwikkelen. “We merken dat steeds minder mensen op enige manier gelinkt zijn aan het boerenbedrijf, terwijl bijna iedereen die op een boerderij komt dat reuze interessant vindt”, zegt Carel de Vries, innovatie-manager bij Courage.
“We wilden iets creëren om de verbinding tussen de steeds meer stedelijke burgers en het boerenbedrijf aan te sterken.” De Vries wil overigens niet een al te moralistische waarde aan het spel hangen. “Wij denken dat het gewoon hartstikke leuk en interessant is wat er op zo’n boerderij gebeurt en op deze manier kunnen de mensen dat op de voet volgen en actief mee doen.”
DoekoesIn het spel heb je de mogelijkheid om maximaal vijf koeien te kopen. Vervolgens kun je ‘doekoes’, zoals de geldeenheid in het spel heet, verdienen door de melkproductie van die koeien goed te voorspellen. Ook het slim verhandelen van koeien kan doekoes opleveren. Dat alles met het doel om uiteindelijk een ‘superboer’ te worden.
Volgens Aryeh Loeb van Gamious, de maker van het spel, was het niet eenvoudig om live-data te verwerken in het spel. "We hebben er twee jaar aan gewerkt en moesten satellietverbindingen aanleggen om het allemaal mogelijk te kunnen maken, maar het is gelukt."
Als randstedeling kwam Aryeh veel meer te weten over het melkveebedrijf en hij gelooft dat het ook voor andere zo kan werken. "Omdat je actief met de realiteit bezig bent ga je je er ook een beetje in verdiepen. Via de webcam zie je dan ook nog eens letterlijk hoe het eraan toegaat."
Big BrotherVermunt vindt al de aandacht voor zijn bedrijf wel leuk. "Ik vind ook dat je moet doen wat je kan om de sector te helpen", zegt hij tegen Omroep Brabant. Meer bekendheid dan nu hoeft hij echter ook niet te hebben, en de camera's komen dan ook niet verder van de stal. "Ze hoeven niet te rekenen op Big Brother-toestanden hier", lacht hij.
'Superboer' is sinds donderdagmiddag online te spelen via superboer.nl

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.