Fors lagere straf voor Tilburgse Satudarah-topmannen

BREDA - Angelo M., de Tilburgse Satudarah-president, krijgt 25 maanden cel voor witwassen en verboden wapenbezit. Zijn tweede man, Björn E., krijgt 46 maanden opgelegd door de rechter in Breda. De straffen vallen fors lager uit dan de eis, omdat volgens de rechter onvoldoende vaststaat dat er sprake is van een criminele organisatie en omdat de zaak te lang duurde.
Tijdens het proces stonden veertien verdachten voor de rechter. De officier van justitie eiste een celstraf van acht jaar tegen vice-president Björn E. Justitie zag in de Tilburgse Satudarah-president Angelo M. de leider van de bende. Tegen hem werd vijf jaar celstraf geëist.

Raketwerper
De veertien zouden behoren tot een drugsbende die in 2011 werd opgerold bij een grootscheepse actie in onder meer Tilburg en Weert. Daarbij werd in de Bisschop Zwijssenstraat in Tilburg een raketwerper gevonden die was verstopt in een plafond. Agenten troffen ook geld aan, vuurwapens, onderdelen van een drugslab en chemicaliën in Dongen en Biezenmortel.

Kaalgeplukt
Justitie heeft uitgerekend wat Angelo M. verdiende in de onderwereld: bijna 300.000 euro. Angelo M. wordt voor dat bedrag kaalgeplukt. Belangrijke schakel in de bende was Björn E. De tweede man van Satudarah-chapter Tilburg. Volgens bronnen in het misdaadcircuit stond hij bekend als een 'zeer goede laborant'. Opvallend was dat hij de hoogste straf tegen zich hoorde eisen: acht jaar. Hij reageerde verbaasd.  

Witwassen
Tegen Angelo’s broer Xanterra - ook vooraanstaand figuur in de motorclub - eiste het OM twaalf maanden cel, voornamelijk voor witwassen. Dat is ook de straf geworden.

Naast de veertien verdachten stond ook de Stichting Southern Comfort Maluku terecht, dat een clubhuis voor Satudarah-leden had aan de Havendijk in Tilburg. Tijdens een huiszoeking vonden agenten binnen zogenaamde 'jammers', verboden apparaten waarmee je alle communicatie in de directe omgeving platlegt. Omdat er in het clubhuis zo'n ding lag, werd 5000 euro boete geëist tegen de club.

De misdrijven die de groepen pleegden, werden al in 2010 ontdekt door de politie. Bijna iedereen werd in november 2011 opgepakt maar het onderzoek verliep mede door rechtshulpverzoeken aan Indonesië die nooit werden beantwoord, erg langzaam.