'Jumbo moet stoppen met boycot van groentenproducent HAK'

19 februari 2016 om 14:24 • Aangepast 21 november 2020 om 12:35
nl
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) roept supermarktketen Jumbo uit Veghel op om de boycot van groentenproducent HAK uit Giessen te beëindigen. Jumbo verkoopt nu al bijna twee weken geen producten van HAK omdat de prijzen te hoog zouden zijn.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

De prijzen die HAK aan haar leveranciers betaalt, de boeren, zouden te hoog zijn in de ogen van de supermarktketen. De NAV vraagt Jumbo te respecteren dat HAK de inkoopprijzen bij boeren niet wil verlagen. De NAV pleit al langer voor een redelijke prijs voor de boeren.
'Macht in keten is scheef'Volgens de vakbond is de macht in de keten totaal scheef, waarbij een handvol afnemers handelen met een groot aantal individuele boeren. Dat betekent dat de afnemers in grote mate de prijs bepalen.
"Wij doen in principe geen uitspraken over de samenwerking met individuele leveranciers", zo laat Jumbo in een schriftelijke reactie weten aan Omroep Brabant.
Overeenkomst HAK en Jumbo"Echter, in dit geval kunnen we melden dat er inmiddels een overeenkomst is gesloten tussen HAK en Jumbo, naar volle tevredenheid van beide partijen."
"Voor de goede orde: Jumbo doet niet rechtstreeks zaken met boeren, maar met leveranciers zoals in dit geval HAK."
Statenlid keurt actie afNiet alleen NAV maakt zich hard voor het opheffen van een boycot. Ook Christenunie-SGP-Statenlid Hermen Vreugdenhill vraagt aandacht in Procinciale Staten voor de situatie. Op Twitter toont hij een foto met potjes groenten van HAK om zijn afkeur te laten blijken.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.