Controle mensensmokkel bij Bladel levert geen smokkelaars op, wel 'bijvangst'

19 februari 2016 om 21:10 • Aangepast 21 november 2020 om 12:35
nl
De Koninklijke Marechaussee en de douane hebben vrijdagmiddag een grootschalige grenscontrole gehouden bij Bladel. Daardoor ontstond een kilometerslange file. De controle was bedoeld om mensensmokkel en fraude met identiteitsbewijzen tegen te gaan, maar illegalen werden niet aangetroffen. Wel was er een ‘bijvangst’.
Profielfoto van van der Meer ChristelProfielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
van der Meer Christel & Yoeri Nijs

Dat er file ontstond door de grenscontrole was volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) vrij opmerkelijk. "Het is de eerste keer dat er een echte file door ontstaat. Eerder was het wel een beetje langzaam rijden, maar zo'n lange file is nieuw", zei Bas van de Beek van de VID.

Wachten op privacy instellingen...

Op de E34 was een paar uur één rijstrook dicht, ook moest het verkeer een stuk langzamer rijden. Automobilisten mochten nog maar over één rijstrook rijden en ze mochten maximaal vijftig kilometer per uur. Zo konden de marechaussee en de douane iedereen goed controleren.
Tegengaan van komst illegalenVolgens woordvoerster Marlous de Ridder van de Koninklijke Marechaussee was de controle bedoeld voor het tegengaan van mensensmokkel. Dit is één van de gevolgen van het verscherpte beleid tegen de komst van vluchtelingen naar Nederland.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff liet eerder al weten dat er meer grenscontroles zouden komen. Controles waren er onder meer bij grensovergang Hazeldonk. Bij een controle werden al een mensensmokkelaar, een fraudeur en een gewapende man in de kraag gevat.
Geen smokkelaarsDe controle bij Bladel leverde geen mensensmokkelaars op, aldus De Ridder. Wel was er een ‘bijvangst’ van een aantal automobilisten dat nog bekeuringen had openstaan.
Ook hield de Koninklijke Marechaussee twee mannen aan met valse Belgische papieren en werd een man opgepakt die nog 21 dagen de cel in moet. Ten slotte werd er vlakbij de controle iemand aangehouden die een ploertendoder had.
'Goede zaak'“Dat was niet het doel, maar als we toch een controle houden is het wel zo belangrijk om hierop ook te controleren”, vertelde De Ridder. “Zo was de douane er bijvoorbeeld ook voor het controleren van goederen.”
De Ridder erkent dat het vervelend was dat er een file ontstond, maar ‘dat was voor de goede zaak’. We staan daar aan de grens om mensensmokkel tegen te gaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.