Leverancier zalm Jumbo verkort houdbaarheidsdatum van producten na besmetting

20 februari 2016 om 21:21
nl
Zalmproducten van visrokerij H. van Wijnen zijn voorlopig minder lang houdbaar. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bepaald nadat er opnieuw zalm met de darmbacterie listeria in de schappen van de Veghelse supermarktketen Jumbo lag.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Dat meldt Omroep Gelderland na onderzoek zaterdag. Door de houdbaarheidsdatum te verkorten, kan worden voorkomen dat er te veel listeria op zalm terecht kan komen. Hierdoor neemt de kans af dat de bacterie gevaarlijk kan zijn.
De bacterie veroorzaakt mogelijk een infectie en kan met name een gevaar zijn voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Jaarlijks sterven zo'n twintig mensen aan de gevolgen van een listeriabesmetting.
Zalmproducten teruggeroepenJumbo riep vrijdag klanten op om een tiental gekochte zalmproducten terug te brengen. Uit een recente steekproef bleek namelijk dat de darmbacterie weer op de vis zat. Eerder was dat ook al het geval.
De Veghelse supermarktketen heeft aangegeven geen producten meer af te willen nemen van H. van Wijnen. De leverancier zegt dit te betreuren, maar ook te respecteren. Momenteel zegt het bedrijf alleen nog maar vis te leveren waarvan alleen maar gunstige testresultaten zijn. Ook zijn de hygiënevoorschriften aangescherpt.
Regenboogforel AldiH. van Wijnen heeft aangegeven vorige week ook gerookte toastzalm uit de schappen te hebben gehaald bij zijn afnemers. Wie dat allemaal zijn, is niet bekend.
Daarnaast bleek de gerookte regenboogforel bij de Aldi, die ook van de leverancier uit Krimpen aan den IJssel kwam, eveneens listeria te bevatten. Ook dat product is uit de schappen gehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.