Zeldzame biggetjes geboren in Rijsbergen: 'Het zijn er 21, dat is een bonus'

21 februari 2016 om 15:33
nl
In Rijsbergen zijn in de nacht van zaterdag op zondag 21 zeldzame biggetjes geboren. Dat gebeurde bij zorgboerderij Het Rondgors waar zeldzame landbouwdieren worden gefokt.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Het gaat om biggetjes van het pure ras van het Nederlandse landvarken. Dit ras is bijna uitgestorven. "In het verleden werkten alle varkenshouders met dit ras, maar door kruisingen met diverse andere rassen zijn er nog maar weinig zuivere landvarkens over", vertelt Christ Jochems van Het Rondgors aan Omroep Brabant. "Wij proberen dit ras met een aantal andere fokkers in stand te houden."
Omhoog gebogen neusDe hangende oren zijn het meest typische kenmerk van het landvarken. De dieren zijn wit en hebben een iets omhoog gebogen neus. "Het gaat tot nu toe redelijk goed met de 21 biggetjes", vertelt Jochems. "Al is hun lichaamsgewicht wel minder dan wanneer er elf of twaalf geboren zouden zijn."
HIj noemt de geboorte van zoveel biggen van een zeldzaam ras een bonus. "Als je van een nest van 21 vijf hele mooie zeugen overhoudt om het ras mee voort te zetten, ben je al blij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.