Video

Droomwens van overleden maquettebouwer Ruud Cleverens komt uit: de Tilburg maquette wordt voltooid

21 februari 2016 om 19:45
nl
Een maquette van Tilburg, die het meesterwerk had moeten worden van de in januari overleden maquettebouwer Ruud Cleverens, wordt op een bijzondere manier toch voltooid. Het stadsmuseum gaat Tilburg de hulp inroepen van creatieve Tilburgers.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Bij zijn overlijden was Cleverens al een jaar bezig met Tilburg in het klein. De maquette van Tilburg in de jaren vijftig, had drie bij drie meter moeten worden.
Petra Robben van het stadsmuseum gaat voorop naar haar kantoor. "Daar staat de erfenis van Ruud", zegt ze, wijzend op een stapel verhuisdozen in haar kantoor. In de dozen zitten honderden houten huisjes, maar ook herkenbare Tilburgse gebouwen. "Dit is de gasfabriek, die stond in de lange Nieuwstraat." Robben haalt een miniatuur uit een doos die inderdaad op de gasfabriek lijkt.
Gezocht: creatieve Tilburgers"Er is nu zo'n tien tot vijftien procent klaar van de maquette, dus er is nog heel veel te doen", vertelt Gertjan de Graaf van het regionaal archief.
"We gaan heel erg op zoek naar Tilburgers die mee kunnen helpen de maquette op te bouwen maar ook vragen kunnen beantwoorden zoals: wat stond hier, wat weet je daar nog van, hoe zag dat eruit?" Samenvattend: Om de maquette realistisch af te bouwen zijn veel creatieve Tilburgers nodig.
Stukje Tilburg is al klaarDe bedoeling is dat de maquette in opbouw een plek krijgt in de bibliotheek aan het Koningsplein. "Daar komen veel Tilburgers, dus het is een voor de hand liggende plek." Het stuk van de maquette dat wel klaar is, is de omgeving van de al jaren leegstaande Sacramentskerk. "Het zijn in totaal nog negen grondplaten waarop hij aan het werken was. Alle wijken en straten had hij al uitgezet", vertelt Petra Robben.
Ruud Cleverens had al maquettes gebouwd van Bergen op Zoom, Halsteren en Roosendaal. Het bouwen van een en maquette van zijn geboortestad Tilburg zag hij als een 'droomopdracht'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.