Video

'Geen doofpotcultuur PI Vught, maar toegangscontrole personeel en beveiliging wasserij moeten beter'

22 februari 2016 om 14:57
nl
Bij de Penitentiaire Inrichting in Vught is geen gezagscrisis of een doofpotcultuur. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie dat werd uitgevoerd nadat De Telegraaf daarover had bericht. Wel moet er een aantal zaken worden verbeterd, zoals de toegangscontrole voor het personeel en de communicatie.
Profielfoto van Emile Vaessen
Geschreven door
Emile Vaessen

De Inspectie Veiligheid en Justitie schrijft in het rapport dat een groot aantal medewerkers is gevraagd naar zijn bevindingen. Conclusie van de inspectie is nu dat er geen sprake is van een gezagsprobleem of van een directie die zaken in de doofpot stopt, terwijl De Telegraaf dit eerder wel meldde.
AanbevelingenWel doet het rapport een aantal aanbevelingen. De communicatie blijft volgens het rapport een groot aandachtspunt. Net als de toegangscontrole voor het personeel. Volgens het rapport is het 's ochtends tussen 06.45 en 07.30 spitsuur voor het personeel bij de toegangscontrole. Nu worden de medewerkers steekproefsgewijs gecontroleerd. In de nabije toekomst moet al het personeel volledig gecontroleerd worden.
Ook geeft de inspectie aan dat het lastig is om gevangenen die in de wasserij werken in de gaten te houden. Medewerkers gaven aan dat ze zich soms onveilig voelde in de wasserij. De directeur van de gevangenis Hans Huizer nam dit punt uit het rapport uiterst serieus en zorgde meteen voor extra personeel dat toezicht houdt op de gevangenen.
Gevangenisdirecteur Hans Huizer is blij met de uitkomsten van het rapport. "Ik had er al met vertrouwen naar uitgekeken, omdat ik weet dat er hier geen doofpotcultuur heerst. Maar ik ben nu ook blij dat een onafhankelijk orgaan dit heeft beoordeeld."
'Geen grote misstanden'Ook voor de medewerkers is dit een opluchting, vervolgt Huizer. "Als dit soort berichten in de media verschijnen, roept dat toch vragen op. Nu heeft iedereen transparant kunnen reageren en is dit eruit gekomen."
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is tevreden met de constatering dat er geen grote misstanden zijn. "De aanbevelingen die de inspectie had, worden door de inrichting opgevolgd", aldus de bewindsman uit Breda.
'Vreemd dat zorg op orde is'Advocaat Marcel Heuvelmans is minder te spreken over de conclusies van het rapport. Hij is de advocaat van Lau Geeraets die vorig jaar zelfmoord pleegde in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.
"Ik vind het vreemd dat er geconcludeerd wordt dat de medische zorg op orde is. Geeraets was kennelijk in staat om een groot aantal medicijnen achterover te drukken. De inname vond blijkbaar niet plaats onder toezicht", zegt Heuvelmans tegen 1limburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.