Video

Unieke beelden uit 1963, toen Willem II bijna won van Manchester United

22 februari 2016 om 21:20
nl
Degraderen én de Beker winnen. Willem II deed het in 1963. Voor het eerst mochten de Tilburgers dankzij die bekerzege Europees voetbal spelen. Ze lootten tegen het grote Manchester United. Over die wedstrijden is nu een documentaire gemaakt.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

Een aantal hoofdrolspelers kwam maandag bij elkaar in het stadion voor de première. Bijna allemaal wonen ze nog in Tilburg. Niet raar, want in de jaren '60 bestond het eerste team van Willem II vrijwel alleen maar uit Tilburgers.
Hoogtepunten uit clubgeschiedenisNog altijd gelden de bekerwinst en de Europa Cup-wedstrijden tegen United als hoogtepunten uit de geschiedenis van de Tricolores. "Bobby Charlton, Dennis Law, Bill Foulkes", somt oud-Willem II-speler Jan Boor op. "Dat waren wel de toppers van Europa destijds."
In de thuiswedstrijd tegen de Engelsen, die vanwege de lichtinstallatie in De Kuip werd gespeeld, kon Willem II goed partij geven. Het werd 1-1. Willem II was zelfs dichtbij de winnende treffer. Maar de scheidsrechter oordeelde dat de bal niet over de lijn was.
Hard onderuitDe return in Manchester verliep een stuk minder. Willem II verloor in Engeland met 6-1 en dus was het Europese sprookje voorbij.
Aanvaller Frits Louer was toentertijd dé grote man bij Willem II. Hij werd rond de wedstrijden tegen United gevolgd door een cameraploeg. Die beelden doken recent weer op. Gecombineerd met interviews met de spelers die nog in leven zijn, is er een documentaire van gemaakt.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=5meiGE6FVoI]
Doelpunt niet op cameraAan mooie anekdotes geen gebrek. Zo beschrijft ras-Tilburger Louer het doelpunt dat hij maakte in de thuiswedstrijd tegen United, maar dat door de cameraploeg niet gefilmd werd. "Voor mijn geval was het een van de mooiste doelpunten die ik ooit gemaakt heb. Boven in de hoek, zo'n stukje van de lat en paal. Al hadden daar drie keepers gestaan, dan hadden ze die bal ook niet gehad."
De documentaire Van degradatie tot Manchester is vanaf woensdag te zien op FOX Sports.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.