Video

Attentie, attentie, buurtpreventie: deze mannen en vrouwen bewaken de straten van Eindhoven

22 februari 2016 om 22:36 • Aangepast 21 november 2020 om 12:31
nl
Honderden buurtpreventievrijwilligers liepen maandagavond door de straten van Eindhoven om aandacht te vragen voor hun werk. Eindhoven telt op dit moment 44 buurtpreventieteams. Burgemeester Van Gijzel hield in de Eindhovense wijk Acht een extra oogje in het zeil.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

Gehesen in gele hesjes, gewapend met een zaklampje en zogenaamde 'witte voetjes' keken de mensen naar inbraakgevoelige locaties. ''We kijken of er niets in de auto's ligt, zoals een navigatie. Daarnaast kijken we of kliko's niet te dicht tegen de gevel aan staan'', vertelt een vrijwilliger.
'Inbraken gedaald'''Kijk,'' vertelt een man in een geel hesje wijzend op een brievenbus, ''hier hangt nu 's avonds nog een krant halverwege uit de bus. Dat is niet slim. We duwen 'm even door en waarschuwen deze mensen ook even met een 'wit voetje' dat dit niet handig is. Dit is een risico omdat inbrekers op deze manier kunnen zien dat er niemand thuis is."

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Rob van Gijzel is te spreken over de ruim achthonderd extra ogen in Eindhoven. ''Mede dankzij hen is het aantal inbraken afgelopen jaar in Eindhoven met twintig procent gedaald.''
Inbraken voorkomenDe inwoners van Acht zijn blij met de extra bewaking. ''Je ziet ze regelmatig lopen. Maar of het echt werkt, weet ik niet. Het geeft je in ieder geval een veilig gevoel en daar draait het om'', vertelt een van hen.
Trots loopt het team schouder aan schouder verder. Weer een mogelijke inbraak voorkomen. Op weg naar een honderd procent veilige buurt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.