Optimisme over werkgelegenheid na positieve cijfers van CBS - Omroep Brabant

Optimisme over werkgelegenheid na positieve cijfers van CBS

23 februari 2016 om 07:00
nl
De aantrekkende economie zorgt voor een verbetering van de arbeidsmarkt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer Brabanders een baan vinden. De werkloosheid in onze provincie is vorig jaar gedaald van 7,1 naar 6,5 procent. De werkloosheid is het laagst in Zeeland (5,5 procent) en het grootst in Flevoland (8,5 procent).
Geschreven door

Bijna alle Brabantse gemeenten deden het vorig jaar beter dan in 2014. Alleen Steenbergen, Heusden, Dongen, Loon op Zand, Woensdrecht en Bergen op Zoom wisten de werkloosheid niet terug te dringen. Bij de laatste drie steeg het aantal mensen zonder baan zelfs met 1,6 tot 4,1 procent.  
Eindhoven onder de maatDe hoogste werkloosheid in Brabant komt met 8,1 procent op conto van Eindhoven. De gemeente scoorde hiermee ver boven het landelijk gemiddelde. Desondanks deed de lichtstad het stukken beter dan een jaar eerder. In 2014 was de werkloosheid nog 9 procent.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56cc248dbf64f]
Toekomst met banenDe komende twee jaar komen er in Brabant zo'n 14.500 banen voor werknemers bij. De economie in onze provincie presteert daarmee beter dan het landelijk gemiddelde. Naar verwachting zullen er de komende twee jaar zo'n 5.000 zzp'ers bij komen in Brabant. Dat zijn zelfstandigen zonder personeel.
De werkloosheid in heel Nederland bedroeg vorig jaar 6,9 procent. Een jaar eerder was het nog 7,4 procent. Het was de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008.
Verschillende berekeningenBehalve het CBS maakt ook het UWV berekeningen over werkloosheid. Beide organisaties hebben een verschillende definitie van het begrip werkloos. Het UWV baseert zich alleen op mensen die een ww of bijstand ontvangen. Het CBS neemt ook mensen zonder arbeidsverleden mee in de tellingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.