Oud-ambtenaar Den Bosch vervolgd voor aannemen van giften, oplichting en vervalsing

23 februari 2016 om 15:44
nl
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch vervolgt een voormalige ambtenaar van de gemeente Den Bosch. De 63-jarige man uit Rosmalen wordt beschuldigd van het aannemen van giften, oplichting en het vervalsen van geschriften. De gemeente heeft hem enkele jaren geleden wegens ontoelaatbare praktijken ontslagen.
Geschreven door

Volgens Pieter van der Kruijs, de advocaat van een andere verdachte in deze zaak, werd de ex-ambtenaar geholpen door collega’s. De raadsman noemt onder andere een toenmalig directeur van Stadsbedrijven van de gemeente Den Bosch.
'Geen enkele betrokkenheid'Een woordvoerder van de gemeente Den Bosch stelt dat tot nog toe van enige betrokkenheid van deze of andere medewerkers niets is gebleken. Dit is ook nooit ter sprake gekomen, zo benadrukt hij.
De zegsman meldt verder dat aan het strafontslag van de ambtenaar een intern onderzoek en twee externe onderzoeken vooraf zijn gegaan. Toen bleek dat alleen de ene ambtenaar hierbij betrokken was, heeft de gemeente hem ontslagen en aangifte gedaan. “Het strafrechtelijk onderzoek is, voor zover ons bekend, alleen gericht op de omgekochte medewerker en een van omkoping verdacht bedrijf”, zo zegt de gemeente.
Ook Bosschenaar verdachtVoor de onoirbare praktijken moet ook een 71-jarige man uit Den Bosch zich verantwoorden. Hij wordt verdacht van het oplichten van een ambtenaar. De zaak tegen hem en de voormalige ambtenaar werd maandag door de rechtbank in Den Bosch aangehouden. Het tweetal zou ervoor gezorgd hebben dat geld voor bouwprojecten in de Bossche binnenstad in de zakken van minstens één ambtenaar is verdwenen, zo meldt Van der Kruijs. De mannen zouden tussen 2008 en begin 2010 in opdracht van de gemeente bouwprojecten in de Bossche binnenstad hebben bedacht en uitgevoerd.
'Toenmalig directeur wist ervan'Volgens Van der Kruijs zou de toenmalig directeur weet hebben gehad van de gang van zaken, omdat hij handtekeningen zette onder formulieren voor het uitgeven van het geld. Bovendien zou hij, beweert de raadsman, ter compensatie een deel van het geld hebben ontvangen of hebben doorgesluisd naar andere ambtenaren. De gemeente Den Bosch ontkent dus enige betrokkenheid.
De twee verdachten waren niet aanwezig tijdens een pro-formazitting. Alleen hun advocaten deden hun zegje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.