Video

TU/e onthult solarbike, 'nooit meer de stekker in de elektrische fiets'

24 februari 2016 om 07:00
nl
Samen met een aantal partners hebben studenten van de TU/e dinsdagmiddag hun nieuwste project gelanceerd: de solarbike. Een elektronische fiets, maar dan een die wordt opgeladen met zonne-energie.
Profielfoto van Koert, van Martijn
Geschreven door
Koert, van Martijn

De elektrische fiets is nog niet zo gek lang in Nederland, toch verschijnt er dus nu al een nieuwere variant. "Het is vooral makkelijker met het opladen van de accu. Deze fiets hoef je niet meteen in de schuur aan het stopcontact te hangen, maar je kunt hem gewoon buiten laten staan en de zon doet de rest", aldus TU-student Rein Westerdijk.
Automobilisten pestenOok al is de solarbike er nu, de ambities van maker Marc Peters gaan verder. "Door middel van technieken willen we mensen lokken om de fiets te gaan gebruiken en dat de omgeving daar dan op reageert. Bijvoorbeeld door stoplichten eerder op groen te laten springen en de auto's wat langer te laten wachten. Zo hopen we dat mensen de fiets echt als meerwaarde gaan zien."
Volgend jaar moet de fiets te koop zijn, maar over een paar maanden is het wel al mogelijk om de fiets te leasen, zo zegt Westerdijk. "Voor tachtig euro per maand kunnen mensen de fiets tijdelijk leasen. Mensen die normaal zo'n tien tot twintig kilometer moeten rijden om op hun werk te komen, kunnen dat op deze manier een stuk goedkoper, gezonder en groener doen."
DiefstalPeters heeft tijdens de maak met alles rekening gehouden en dus ook met eventuele diefstal van onderdelen. "Er gaat een chip in en die zorgt voor een koppeling tussen motor en accu. Het een werkt dus niet zonder het ander. Daardoor zou je de hele fiets moeten stelen, maar ook die kunnen we via een chip traceren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.