Drugslab Leende 'een van grootste in Nederland', mdma had waarde 32 miljoen

24 februari 2017 om 19:00 • Aangepast 21 november 2020 om 03:19
nl
Het drugslab dat donderdag werd ontdekt in een boerderij aan de Hoogeindseweg in Leende is volgens de politie een van de grootste in Nederland. Met de chemicaliën die daar voorradig waren, kon vierduizend kilo amfetamine en duizend kilogram mdma gemaakt worden. Dat is vrijdagochtend bekendgemaakt.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Vierduizend kilogram mdma is goed voor het maken van zes miljoen xtc-pillen. De mdma die werd aangetroffen, zou op straat 32 miljoen euro waard zijn, de amfetamine achttien miljoen. Drie bewoners van de boerderij, twee mannen en een vrouw, zijn opgepakt.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

LolmakersDe politie nam donderdagochtend poolshoogte bij de boerderij omdat er vermoedelijk hennep werd gekweekt. Op het terrein stond een oplegger van een vrachtwagen. Daarin werd inderdaad een volledig ingerichte hennepkwekerij aangetroffen. Planten stonden er echter niet in. Toen de agenten verder onderzoek deden, ontdekten ze het drugslab.

Wachten op privacy instellingen...

Carnavalsbouwers de dupeDe vondst van het drugslab had grote gevolgen voor carnavalsvereniging De Lolmakers. Zij waren donderdag nog druk aan het werk aan hun carnavalswagen in de loods naast de ruimte waar het drugslab werd ontdekt. Acht bouwers moesten het terrein meteen verlaten. "Vier maanden werk is nu waarschijnlijk voor niks geweest. Voor de eerste keer in twintig jaar hebben we geen wagen", zegt de verslagen wagenbouwer Bart van Weert.

Wachten op privacy instellingen...

Carnavalsbouwers liepen gevaarDe mensen van de carnavalsvereniging hebben volgens politiewoordvoerder Rob de Vrij 'absoluut gevaar gelopen', vanwege de grote brandbaarheid van de spullen in het drugslab en het eventueel vrijkomen van grote hoeveelheden gevaarlijke en bijtende stoffen.

Wachten op privacy instellingen...

Dit drugslab is een van de grootste en meest professionele die De Vrij ooit heeft gezien in de twintig jaar dat hij zich bezighoudt met het opruimen van drugslaboratoria. "De professionaliteit blijkt uit de netheid waarmee alles is aangelegd." Hij wijst onder meer op de aangelegde elektra en de afzuiging. "Verder is de voorraad chemicaliën heel zorgvuldig neergezet met voldoende ruimte om optimaal te kunnen produceren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.