Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je kanker hebt? 'Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn' - Omroep Brabant

Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je kanker hebt? 'Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn'

23 februari 2016 om 20:49
nl
Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je kanker hebt? Vier patiënten van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven lieten zich een jaar lang volgen door een cameraploeg. Het resultaat is de documentaire-serie 'Diagnose Kanker'. Vanaf zaterdag te zien op Omroep Brabant TV.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Toos van den Akker-De Groot uit Odiliapeel is een van de mensen die haar strijd tegen kanker liet volgen. In april vorig jaar kreeg ze de diagnose darmkanker. Ze is pas 51 jaar en moeder van twee kinderen. "Toen ik hoorde dat ik kanker had, stortte mijn wereld in. Ik ben huilend naar huis gegaan en mijn bed in gekropen."
Camera overal bijEr brak een zware tijd aan van chemo-behandelingen, bestralingen en een operatie. Bijna overal was programma-maker Anne Peters erbij met haar cameraploeg. "We volgden alles wat er gebeurde als een vlieg aan de muur. Maar wel op gepaste afstand", aldus Peters. Ook als maker heeft zij een intensieve periode achter de rug. "Het is een heel bijzondere ervaring om zo dicht bij mensen te komen."
Voorbeeld voor anderenToos van den Akker heeft terugkijkend op afgelopen jaar geen spijt van haar deelname aan het programma. "Het was jammer dat dit er nog niet was. Ik wist niet wat ik kon verwachten, had geen voorbeeld. Ik hoop dat ik dat nu wel voor anderen kan zijn."
Inmiddels gaat het goed met Toos. "Kankerpatiënten krijgen vaak een boost. Je kunt in een hoekje gaan zitten treuren maar ik dacht: ik ga het gewoon redden."
De serie 'Diagnose Kanker' is vanaf zaterdag te zien op Omroep Brabant TV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.