Video

103-jarige schilderes Anna Wijnans onthult haar geheim: 'Elke dag met koud water wassen'

23 februari 2016 om 20:22
nl
Landschappen of stillevens. De 103-jarige Anna Wijnans uit Almkerk draait er haar hand niet voor om. In totaal schilderde ze zo'n zestig meesterwerkjes bij elkaar. Sinds dinsdag hangen ze allemaal bij elkaar op een expositie in huize Antiona, de plek waar ze woont.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

Het schilderen was voor Anna Wijnans-Groeneveld wat je noemt een late roeping. Ze begon pas vijf jaar geleden met haar nieuwe hobby. Een echte verklaring voor haar talent heeft ze niet. "Ja, waarom zijn de bananen krom? Waren ze recht van lijn dan zouden er geen bananen zijn", aldus de goedlachse hoogbejaarde.
Ook zoon Martin Wijnans had nooit vermoed dat er achter zijn moeder een kunstenares schuil ging: "Mijn moeder had daarvoor nooit geschilderd. Daar was geen tijd voor omdat ze altijd hard heeft gewerkt. Ik ben heel trots op haar als ik nu naar haar aquarellen kijk."  
ExpositieOnder belangstelling van het personeel en huisgenoten van mevrouw Wijnans opende burgemeester Arie Noordergraaf van Woudrichem de tentoonstelling. "Buitengewoon", stelde de schilderes vast om zich vervolgens weer soepeltjes met haar rollator naar haar kamer te begeven voor het vervolg van haar feestje.
Burgervader Noordergraaf, inmiddels voorzien van thee en een gebakje, toont zich onder de indruk van de werklust van de 103-jarige: "Ik doe het u niet na hoor." "Maar u bent ook geen vrouw", lacht het feestvarken hem toe. Op de vraag wat het geheim is van haar blakende gezondheid kan ze kort zijn: "Elke dag jezelf met koud water wassen!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.