Kleinschalige opvang asielzoekers bespreekbaar, COA reageert op voorstel burgemeesters

24 februari 2016 om 09:41
nl
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in gesprek met gemeenten en provincies over kleinere opvanglocaties voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat zegt directeur Gerard Bakker van het COA woensdag.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Hij reageert daarmee op de open brief van burgemeesters Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden in de Volkskrant, afgelopen maandag. De burgemeesters schreven in die brief dat gemeenten meer experimenteerruimte moeten krijgen voor kleinschalige opvang van asielzoekers.
Gesprek met burgemeestersVolgens Bakker is iedere opvangplek op dit moment hard nodig. Woensdag overlegt hij op het ministerie van Veiligheid en Justitie, donderdag volgt een gesprek met Buijs en Hamming. Doel van dat gesprek is om ‘op een innovatieve manier te kijken wat mogelijk is’.
De ondergrens voor een opvanglocatie in Nederland is op dit moment driehonderd mensen. Wat een eventuele nieuwe ondergrens zou kunnen worden, kan het COA niet bepalen. "Dat is iets wat in de politiek besloten moet worden, wij voeren alleen het beleid uit", aldus een woordvoerder van het COA.
RegieDe Tweede Kamer dringt al langer aan op kleinschalige opvang, vooral GroenLinks en de SP. Ze willen dat gemeenten meer zelf de regie kunnen nemen en ze wijzen erop dat er meer steun is vanuit de bevolking voor opvangplekken met kleinere aantallen asielzoekers. Een motie daarover van GroenLinks werd in oktober aangenomen door de Kamer.
Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks is blij dat haar motie wordt opgepakt en dat naar de burgemeesters wordt geluisterd. "Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kan het zich niet permitteren om nog langer te wachten met het creëren van kleinschalige opvang. Nu graag de volgende stap: integratie vanaf dag één."
Lastig te organiserenDijkhoff (Asiel) zei onlangs dat de opvanglocaties al minder massaal zijn geworden op verzoek van gemeenten. Heel kleine opvangplekken zijn volgens hem lastiger te organiseren en daarom duurder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.