Video

Son en Breugel betaalt honderd euro voor elk kind dat B-diploma haalt

24 februari 2016 om 20:37
nl
Als het aan de gemeente Son en Breugel ligt, krijgen de ouders van alle kinderen die hun B-diploma halen honderd euro. Hiermee willen ze de ouders en hun kinderen stimuleren om na hun A-diploma door te gaan met zwemles. Veel kinderen stoppen na het halen van hun A-diploma en dat is niet goed want, zo zeggen ze bij het zwembad, een kind met een A-diploma kan nog niet goed genoeg zwemmen.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Het zwembad in Son en Breugel is blij met het initiatief van de gemeente, maar had het toch liever anders gezien. "Wij hadden deze stimulans graag bij het C-diploma gezien", vertelt Simone van den Berk van het zwembad. "Bij ons gaan namelijk bijna alle kinderen door voor hun B-diploma en stoppen ze juist daarna."
Wethouder John Frenken sluit niet uit dat dit in de toekomst ook gaat gebeuren. "Wie weet gaan we dit ook wel toepassen voor het C-diploma", vertelt hij. "Dit is een test en als het een succes blijkt te zijn, kunnen we het misschien bij meer dingen gaan doen."
Ouders vinden het niet nodigDe ouders die toekijken langs de kant van het zwembad zijn het erover eens. Het is een goed initiatief van de gemeente maar hun kinderen zouden sowieso doorzwemmen voor het B-diploma. "Ik vind het belangrijk dat mijn kind goed kan zwemmen en zichzelf in veiligheid kan brengen in het water", vertelt een vader. "Daar hoeft geen financiële beloning tegenover te staan."
De gemeente houdt de procedure graag zo simpel mogelijk. Ouders kunnen bij de gemeente de beloning aanvragen na het laten zien van een erkend B-diploma. Dit geldt volgens wethouder Frenken ook voor kinderen die buiten Son en Breugel gaan zwemmen. "De kinderen moeten alleen in onze gemeente wonen", aldus de wethouder.
Wat te doen met honderd euro? De kinderen die woensdagmiddag zwemles krijgen, zijn nog bezig voor hun A-diploma. Het B-diploma lijkt nog ver weg maar toch willen ze dat allemaal halen. Ze kijken met grote ogen van verwondering als je ze vertelt dat ze een cadeautje krijgen als ze hun B-diploma halen. Ze weten ook al precies wat ze met honderd euro zouden doen. "Speelgoed kopen", roept één van jongens in het water. "Ik wil dan een brandweerwagen."
Het plan moet nog wel goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Als zij akkoord gaan, is er vanaf 1 april geld te verdienen bij het behalen van je B-diploma.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.