'Wegsturen biddende moslima's geen discriminatie', eigenaar speelboerderij Pukkemuk niet vervolgd

25 februari 2016 om 14:44
nl
Eigenaar Huub van Leijsen van speelboerderij Pukkemuk in Dongen wordt niet strafrechtelijk vervolgd voor discriminatie. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft de zaak geseponeerd. Leijsen sprak op 28 december een groep van ongeveer twintig moslims aan die in de speeltuin aan het bidden was. Onder de islamitische gasten waren vrouwen gekleed in nikab. Kinderen van andere bezoekers waren hier bang van geworden.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Van Leijsen vroeg de islamitische bezoekers te stoppen met bidden. Tijdens het gesprek liepen de gemoederen hoog op. Uiteindelijk moest de politie erbij komen en vertrok de groep na teruggave van entreegeld uit de speelboerderij. Er volgde een aangifte tegen de eigenaar.
Géén discriminatieDe officier van justitie vindt dat er niet gediscrimineerd is. Volgens het OM heeft de eigenaar van Pukkemuk de groep niet geweigerd.
Het bidden, de discussie met de eigenaar, de komst van de politie, en de reactie van de kinderen hierop heeft tot gedrag geleid dat niet gewenst is op het speelterrein, aldus het OM. "Van uitsluiting op grond van hun godsdienst, discriminatie, is dan ook geen sprake."
'Enorme opluchting'Voor Huub van Leijsen voelt de beslissing van justitie als 'een enorme opluchting'. "We hebben altijd het volste vertrouwen gehad in deze afloop.
Eindelijk hebben we een punt kunnen zetten achter een periode die voor mij, mijn vrouw en onze medewerkers zeer hectisch en emotioneel zeer zwaar is geweest", aldus de eigenaar van Pukkemuk.
Ruzie gefilmdDe verwoede discussie met Huub van Leijsen werd gefilmd en door de Tilburgse Syriër Bilal Salam op Facebook geplaatst. Dit leidde tot felle discussies op sociale media.
"We werden we beticht van discriminatie. Dat voelde heel onrechtvaardig. Het is bizar om te moeten ervaren dat je na een aantijging van één groep en een filmpje dat wordt verspreid, het middelpunt wordt van een rel."[Youtube:Body:https://youtu.be/S1LPQE3K-YI]
Pukkemuk bedreigdVolgens Van Leijsen waren de gevolgen groot. Meerdere keren werd Pukkemuk op zeer agressieve wijze bedreigd. Er kwam anonieme telefoontjes binnen. "Werknemers hoorden deze aan en durfden wekenlang na een dienst niet alleen naar huis toe", zegt de eigenaar.
De eigenaar en de medewerkers putten kracht uit een stroom aan positieve reacties die daar tegenover stond. "Ouders met kinderen die vaak bij ons komen hebben van het begin af aan massaal laten weten dat ze niet aan ons twijfelden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.