Video

Judoka Guusje Steenhuis mag niet naar Olympische Spelen en is zwaar teleurgesteld in Judobond

25 februari 2016 om 14:51
nl
Judoka Guusje Steenhuis uit Grave mag niet naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Judo Bond Nederland (JBN) droeg donderdag Marhinde Verkerk voor in de gewichtsklasse -78 kilogram. De Rotterdamse krijgt de voorkeur boven Steenhuis, terwijl Steenhuis zondag nog won van Verkerk bij de Grand Prix van Düsseldorf. "Ik ben het vertrouwen in de bond wel een beetje kwijt", aldus Steenhuis.
Profielfoto van Beenen Bram
Geschreven door
Beenen Bram

Steenhuis staat hoger op de wereldranglijst dan haar concurrente, die echter wel meer internationale successen kan overleggen. Verkerk bezit onder meer een gouden WK-medaille en werd vijfde op de Olympische Spelen Spelen van Londen. "Ik heb de afgelopen veel prijzen gepakt op Grand Slams en ik sta nu vierde op de wereldranglijst. Wat moet ik nog meer doen om aan te tonen dat ik waardig ben voor de Olympische Spelen?"      
Goed in vormSteenhuis, die werd aangewezen als reserve, reageerde ontgoocheld. Ze had eerder al aangegeven het niet eens te zijn met het besluit van de JBN het kwalificatietraject in te korten en onder meer de EK in april niet mee te laten tellen. "Dat is niet logisch. Ik ben bezig met een enorme opmars en dan kappen ze het zo af. Dat is erg jammer".    Steenhuis kan nog bezwaar aantekenen. "Ik weet nog niet wat mijn verdere stappen zullen zijn. Ik wil eerst alles op een rijtje krijgen."  
Verhagen wel voorgedragenSanne Verhagen uit Best (-57 kg) is wel voorgedragen door de bond, hoewel zij nog wel moet herstellen van een zware hamstringblessure.
Verder zijn Henk Grol (-100 kg), Dex Elmont (-73 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) en de olympisch debutanten Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noel van 't End (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg) voorgedragen.
'Meeste kans op medaille'"Deze selectie herbergt voldoende medaillekandidaten voor komende zomer'', lichtte directeur topsport Henry Bonnes de keuze toe. "We hadden in drie klassen een ongekende luxe om uit twee topjudoka's te kunnen kiezen voor één olympisch startbewijs. In overleg met de technische staf hebben we gekozen voor de judoka die wij de meeste ka ns op een medaille toedichten.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.