Kunstwerk kopen? Stichting Onterfd Goed stopt ermee en houdt nog een grote uitverkoop

25 februari 2016 om 15:46 • Aangepast 21 november 2020 om 12:27
nl
De Bossche kunststichting Onterfd Goed stopt ermee. Ondanks inspanningen wist de stichting de afgelopen vier jaar niet genoeg geld binnen te krijgen om rendabel te zijn, zo werd donderdag bekend. De stichting houdt nog een grote uitverkoop.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De stichting nam kunstobjecten over van musea die noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. De bedoeling was dat de objecten vervolgens aan zogenoemde adoptieouders werden verkocht. Die 'ouders' betroffen andere musea of kunstenaars, studenten en onderzoekers.
Geen subsidiesOnterfd Goed werd opgericht door drie ondernemers en heeft vier jaar lang bestaan. De stichting koos ervoor geen subsidies aan te nemen, om zo onafhankelijk van de overheid te kunnen opereren.
In de jaren dat de stichting bestond, heeft Onterfd Goed voor grote operaties gestaan. Zo nam het kunstwerken van het Tilburgse Scryption over en bood het onderdak aan vijfduizend kunstwerken van de gemeente Utrecht.
Tot Kamervragen aan toeDe werkwijze van Onterfd Goed zorgde echter ook voor ophef. De kunstorganisatie probeerde bijvoorbeeld een schrijfmachineverzameling te verkopen aan een boekhandel in het Belgische Gent. Dit leidde tot Kamervragen. Sommige politici vonden dat de verzameling in Nederland moest blijven.
Om de kunstwerken en objecten die Onterfd Goed nog in voorraad heeft een ander thuis te geven, houdt de stichting tot en met zaterdag een opheffingsuitverkoop in Eindhoven. Alle spullen mogen voor de helft van het geld de deur uit.
Netwerk blijft bestaan"We willen jullie hartelijk bedanken voor alle enthousiasme, steun en hulp bij het herbestemmen van Nederlands onterfd goed. Ons deskundige netwerk valt zeker niet uit elkaar en zal in de toekomst nog voor veel rimpels in de Nederlandse vijver zorgen", aldus Onterfd Goed in een laatste reactie.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.