Video

Waalwijkse ouderen fluiten gemeente terug: 'Huishoudelijke hulp moet beter!'

25 februari 2016 om 19:32
nl
De ongelijkheid tussen ouderen die hulp nodig hebben, is nergens in Brabant groter dan in Waalwijk. Sinds 1 januari vorig jaar krijgen ouderen in Waalwijk bijna geen steun meer van de gemeente. Zeventien ouderen gingen in beroep tegen deze beslissing en ze kregen gelijk. De gemeente betaalt nu hun huishoudelijke hulp. Maar dat doen ze niet voor de honderden ouderen die niet protesteerden
Geschreven door

Met knakkende knieën bukt Thea van der Lee (76) uit Waalwijk héél langzaam voorover. Met een diepe zucht haalt ze een doekje langs de stoffige onderkant van haar keukenkastjes. "Sinds ik nog maar 2,5 uur huishoudelijke hulp per week krijg, moet ik ondanks mijn reuma en andere ziektes veel dingen zelf doen. Terwijl dat eigenlijk niet gaat."
AOW'tjeNaast een zware lichamelijke belasting betekenen de nieuwe regels ook een grote financiële druk. "Ik heb alleen een AOW'tje, dus elke euro die ik aan huishoudelijke hulp kwijt ben, is er één te veel."
Dat geldt voor honderden Waalwijkse ouderen. Zeventien van hen startten een bezwaarprocedure tegen de gemeente. Sinds januari 2015 is er flink bezuinigd op de huishoudelijke hulp. Eerst vergoedde de gemeente die, nu moeten ouderen de eerste drie uur zelf betalen.
FoutBewoners dienden een bezwaar in en kregen gelijk. Er zat een fout in de verordening waarin de huishoudelijke hulp geregeld is. De gemeente moet die zeventien mensen nu weer hun hulp vergoeden zoals in de oude situatie. Totdat het nieuwe beleid rond is.
Voor de overige 900 hulpbehoevenden verandert er niks. Zij moeten het zelf betalen. Dat kan honderden euro’s per maand schelen, aldus KBO-Brabant. Op de bijeenkomst kan iedereen juridische hulp krijgen om daar iets aan te doen. Zo wil de ouderenbond de gemeente dwingen inwoners gelijk te behandelen en iedereen naar de oude situatie terug te zetten totdat het beleid aangepast is.
Week van de ouderenzorgEind vorig jaar besteedde Omroep Brabant een week lang veel aandacht aan de veranderingen in de ouderenzorg. Waalwijk bleek toen een van de gemeenten in Brabant te zijn waar het meest op de huishoudelijke hulp werd bezuinigd.
Reactie gemeenteWethouder Ronald Bakker van Waalwijk zegt te begrijpen dat ouderen in zijn gemeente dit oneerlijk vinden. Hij belooft hen financieel tegemoet te komen én opnieuw naar de uren hulp te kijken die hulpbehoevende ouderen krijgen. Wat die tegemoetkoming concreet inhoudt, is nog niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.